Zagreb dobiva nove koševe za otpatke

Zagreb dobiva nove koševe za otpatke

U parku Ribnjak danas su predstavljeni novi koševi za otpatke, koji  će na sebi imati grb Grada Zagreba. Riječ je o samostojećim košaricama za sitni otpad čija zapremnina iznosi 35 i 55 litara. Košarice imaju pepeljare i betonsko postolje. Tu su još i zidna košarica s pepeljarom te košarica za životinjske fekalije s betonskim postoljem.

U gradu Zagrebu trebale bi se za četiri godine promijeniti sve košarice za otpad, a ukupna investicija iznosi 35 milijuna kuna. Zamjena košarica odvijat će se sukcesivno od centra prema rubnim dijelovima grada.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić novinarima je rekao da se radi o ukupno 15 500 posuda. Od toga je 14 000 samostojećih zapremnine 35 i 55 litara s betonskim postoljem, 1000 ih je za kućne ljubimce i 500 zidnih košarica.

“Okvirni sporazum je četiri godine, a uvjeren sam da ćemo sve instalirati za tri godine. Tražili smo natječaj da se dizajniraju posude koje će biti funkcionalne i estetske. Do sada smo imali desetak vrsta različitih koševa po Zagrebu i to je bilo očajno za gledati. Sada to neće biti slučaj”, istaknuo je gradonačelnik. Dodao je da je Zagreb jedna od najčišćih europskih metropola te građani zaslužuju da imaju primjerene košare za otpad.

„Uljuđujemo grad, činimo ga ljepšim, čišćim, urednijim“, poručio je gradonačelnik Bandić

Voditelj podružnice Zrinjevac Zagrebačkog holdinga Igor Toljan je rekao da Zrinjevac na javnim površinama ima 5000 komada svojih košarica koje su modernije, prihvatljivije za korisnike kao i djelatnicima za pražnjenje i održavanje.

„Najviše je košarica od 55 litara. Za četiri godine ćemo promijeniti sve košarice u Zagrebu. Ove je godine u planu zamjena 1980 košarica. Pokrećemo zamjenu košarica na Gornjem gradu, Medveščaku, Donjem gradu i Trnju“, najavio je Leko.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni