Zagreb dobiva moderno oporavilište za divlje životinje

Zagreb dobiva moderno oporavilište za divlje životinje

(Foto: zagreb.hr)

U Dumovcu je u tijeku izgradnja objekta Oporavilišta za divlje životinje koje predstavlja treću fazu modernizacije Zoološkog vrta grada Zagreba.

Prostor oporavilišta kojim se unaprjeđuje sustav zbrinjavanja divljih životinja nalazit će se na prvom katu. U prizemlju će biti moderniji privremeni smještaj za zbrinjavanje napuštenih pasa i ambulanta.

Ovakvo oporavilište za divlje životinje u Hrvatskoj još ne postoji, a predstavlja značajan iskorak Grada Zagreba u brizi za divlje životinje. Objekt će biti moderan, opremljen HEPA filterima za zrak za životinje koje se nalaze u karanteni te će biti od iznimne pomoći Zoološkom vrtu grada Zagreba koji i u postojećim uvjetima pomaže oko oporavka divljih životinja iz cijele Hrvatske.

Osim zaštite životinja, ovaj objekt pomoći će i u zaštiti okoliša jer će se napajati sunčevom energijom preko fotonaponskih ćelija kako bi zgrada bila neutralna za klimatske promjene koje su veliki problem za bioraznolikost i divlje životinje u čitavom svijetu.

Projekt je vrijedan oko 3 milijuna eura, od čega Grad Zagreb financira više od pola iz Proračuna. Ostatak sufinanciraju EU te Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni