Zagreb dobiva Hitnu pomoć na motociklima

Zagreb dobiva Hitnu pomoć na motociklima

Foto: Norveške motociklističke ekipe Hitne pomoći (Bjørn Bjelland / Wikipedija)

Gradski ured za zdravstvo razmatra mogućnost uvođenje hitne medicinske pomoći s motorističkim ekipama po uzoru na neke europske gradove. Ekipe s medicinskim tehničarima koji pružaju prvu pomoć u hitnim situacijama postoje, primjerice, u nekim njemačkim i skandinavskim gradovima, ali i u susjednoj Ljubljani.

Upravo iskustva iz Ljubljane pokazuju da se zahvaljujući motociklističkim ekipama (imaju ih dvije) znatno smanjuje vrijeme čekanja pacijenata, što je iznimno važno u slučajevima srčanog i moždanog udara, na što i otpada najveći postotak intervencija hitne medicinske pomoći. U takvim slučajevima bitno je da se pacijentu pruži medicinska pomoć unutar »zlatnog sata« kako bi se izbjegla smrt ili invalidnost, a medicinski tehničari na motorima mogu se znatno lakše probijati korz gradske prometne gužve.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba Dubravko Huljev pojašnjava da se paralelno s medicinskim tehničarom na motoru upućuju i vozila hitne pomoći, ali on dolazi nekoliko minuta prije te može započeti s reanimacijom, defibrilacijom i pripremom unesrećenog. Radi li se pak o većoj prometnoj nesreći on može procijeniti koliko je ekipa potrebno poslati i sve pripremiti dok oni ne dođu, dodao je Huljev.

Iskustva iz Slovenije pokazuju da se vrijeme dolaska na intervenciju skraćuje se za 50 posto, a preživljavanje u slučaju srčanog zastoja povećalo se između 4 i 5 %. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni