Zagreb dobiva gradsko redarstvo

Zagreb dobiva gradsko redarstvo

Gradonačelnik Bandić istaknuo je kako do kraja godine treba srediti stanje u redarstvu, te najavio da će oni koji u Gradskoj upravi ili u Zagrebačkom holdingu budu tehnološki višak dobiti mogućnost da rade u gradskom redarstvu

Gradski zastupnici HDZ-a na jučerašnjoj su sjednici Gradske skupštine zatražili da se s dnevnog reda povuče točka 21. o davanju prethodne suglasnosti Zagrebačkom holdingu za statusnu promjenu koja podrazumijeva izdvajanje pojedinih trgovačkih društava i osnivanje samostalnih trgovačkih društava s ograničenom odgovornošću, ali im taj prijedlog nije prošao.

Davor Štern smatra kako policajaca ima premalo, dok postoje razne inspekcije i redarstva koja se preklapaju u nadležnostima, dok ima i područja koja nitko ne nadzire. Ocijenio je kako bi bilo dobro da se poslovi koji nisu u direktnoj nadležnosti policije prepuste takvom redarstvu.

Andrija Mikulić (HDZ) ukazao je na protivljenje sindikata, kao i na činjenicu da takvu odluku nije podržao ni matični  odbor Gradske skupštine – Odbor za gospodarstvo.

„Legitimno je pravo opozicije predložiti da se nešto skine. Naše je pravo da se točka zadrži. Znate li da je u Holdingu upitna isplata plaća za idući mjesec? To smo pitanje trebali riješiti još prije dvije godine.  Što ćemo postići odgodom?“, odvratio je na to zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Sindikatima je poručio kako je uz Zagrebački holding vezan svaki, a ne „svaki peti“ građanin Zagreba, kako oni navode te da se stanje u Holdingu napokon mora početi rješavati. „Tu se mora podvući crta i napraviti reda i nitko me na tome neće zaustaviti bez obzira na cvrkutanje nekih koji govore da štite interese građana. Na tome ću inzistirati i po cijenu mandata“, rekao je Bandić.

Na upit Andrije Mikulića kada će Brezovica dobiti gradski vrtić, gradonačelnik je mu je poručilo kako je 1,8 milijuna kuna osigurano za gradnju vrtića te da će ona početi 1. rujna iduće godine.

Ivana Obada (HSS) zanimalo je predviđa li novi Generalni urbanistički plan lokaciju za zanatsku i obrtničku zonu te hoće li Sesvete dobiti novu policijsku postaju većeg kapaciteta, obzirom da se broj stanovnika tamo značajno povećao.

Gradonačelnik je odgovorio da sada prvi put čuje za „zanatsku zonu“. „Znam za Obrtnički centar i taj je projekt u realizaciji, o zanatskoj zoni nismo nikada razgovarali. Što se tiče policijske postaje u Sesvetama, slažem se da je potrebna, ali s obzirom na financijsku krizu sumnjam da će nam MUP pomoći u financiranju.“, napomenuo je.

Pero Semren (HDZ) izrazio je čuđenje da se ZG holding našao u takvom dugu. „Zašto ogroman dug? Zato jer ne znate uzeti novce koji vam se nude na dlanu“, istaknuo je Semren misleći na fondove Europske unije. Također je upitao zašto se račun za potrošnju plina ne može platiti karticom, nego samo gotovinom te dodao da je slično i u ostalim podružnicama, primjerice u Čistoći.

Što je s kartičnim plaćanjem?

Također, zanimalo ga je zašto se plin i druge usluge društava u sklopu Holdinga ne mogu platiti karticom nego samo gotovinom, što je opterećenje za građane.

Predsjednik Uprave Holdinga Slobodan Ljubičić rekao je da nje vidi razloga da se ne korite kartice te da će svakako provjeriti postoji li objektivan razlog za to te učiniti sve da se uvede kartično plaćanje.

Gradonačelnik Bandić podsjetio je pak kako je prije godinu dao nalog da se napravi jedinstvena uplatnica, pa će provjeriti što se tu napravilo i koliko je novca za to utrošeno. „Mislim da će oko toga imati posla i državne institucije“, dodao je.

Davor Štern,  zastupnik s Bandićeve liste potaknuo je raspravu o potrebi osnivanja gradskog redarstva, koje bi objedinilo komunalno, prometno i druga redarstava. Štern smatra kako policajaca ima premalo, dok postoje razne inspekcije i redarstva koja se preklapaju u nadležnostima, dok ima i područja koja nitko ne nadzire. Ocijenio je kako bi bilo dobro da se poslovi koji nisu u direktnoj nadležnosti policije prepuste takvom redarstvu.

Gradonačelnik mu je poručio kako „kuca na otvorena vrata“. Istaknuo je kako do kraja godine treba srediti stanje u redarstvu, te najavio da će oni koji u Gradskoj upravi ili u Zagrebačkom holdingu budu tehnološki višak dobiti mogućnost da rade u gradskom redarstvu.

Objasnio je kako će svi gradski redari dobiti uniforme i značke, koristit će ekološka vozila te će se svaki mjesec „rotirati“  po cijelom gradu pa neće imati „svoj kafić i svoju ulicu“, zbog čega će bolje i savjesnije obavljati svoj posao. „To su dosad bili mali bogovi  u svojim kvartovima i tu ćemo napraviti reda“, poručio je.

Kresanje – preduvjet opstanka

Ponovio je da je smanjivanje broja zaposlenih i plaća za 10 posto u Holdingu i Gradskoj upravi preduvjet da bi mogli preživjeti, navodeći pritom da neće biti zapošljavanja novih ljudi u gradskom redarstvu već će taj posao biti razmješteni oni koji će biti tehnološki višak.

Tin Pažur (SDP) upitao je može li Grad pomoći umirovljenicima, budući da su od 1. siječnja za 20 posto poskupjeli domovi za starije i nemoćne u gradskom vlasništvu, a Bandić mu je odgovorio da cijene nisu dizali šest godina te da ne bi ni sada da „imaju svoje pare“. Podsjetio je da je kroz redistribuciju poreznih stopa Grad ostao bez stotina milijuna kuna, baš kao i kroz decentralizaciju sredstava.

„Tuđe nećemo svoje ne damo“, rekao je Bandić i dodao kako Grad traži rješenja i poduzima pravne radnje kako bi vratili novac od države i pomogli starijim sugrađanima, ponovivši da su cijene gradskih domova 30 do 40 posto niže od privatnih.

Ivan Tepeš (HSP AS) ukazao je na potrebu postavljanja bukobrana uz frekventne prometnice u Buzinu, Botincu, Lučkom i drugim lokacijama. Bandić je odgovorio da se s prijedlogom obrati nadležnom gradskom uredu pa će se poraditi na tome da se za tu svrhu osiguraju potrebna sredstva.

Nenad Matić (HSS) upitao je što je s projektom „Zagreb na Savi“, koji je s „puno pompe“ bio najavljivan još prije godinu dana i trebao otvoriti velik broj radnih mjesta. Bandić mu je odgovorio da se u projekt krenulo „strastvenom ljubavlju“ – a takva ljubav kratko traje. „Još se nije počelo kopati, nemamo informaciju o tome kada počinju radovi.“, dodao je. Njegova zamjenica Sandra Švaljek dodala je kako je Grad maksimalno uključen u projekt te da su u tijeku pripreme s dvije županije, Zagrebačkom i Sisačko-moslavačkom, te sedam ministarstava i agencijama.

Boris Jagačić / Foto: Nenad Dugi (CROPIX)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni