Zagreb dobiva Centar za gospodarenje otpadom

Zagreb dobiva Centar za gospodarenje otpadom

Na nastavljenoj sjednici Gradske skupštine u ponedjeljak je usvojen Zaključak o sklapanju Sporazuma o suradnji na pripremi projekta »Centar za gospodarenje otpadom Zagreb« koji će se graditi najvjerojatnije na području naselja Resnik. Sporazum će biti sklopljen između Grada Zagreba, Zagrebačke županija i Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom d.o.o. Zaključak su podržala 24 gradska zastupnika, 20 ih je bilo protiv, a jedan je bio suzdržan.

Uoči glasanja novinarima su se obratili Anka Mrak Taritaš i Tomislav Tomašević iz redova oporbe te Nenad Matić i Andrija Mikulić članovi zajedničke koalicije.

Gradska zastupnica Mrak Taritaš (Glas) smatra da je riječ o sporazumu po kojem će se sav komunalni otpad iz Zagreba i Zagrebačke županije zbrinjavati u Zagrebu. Upozorila je da se ovaj problem ne rješava od 2000-ih te da će ona insistirati na Planu gospodarenja otpadom. Nadodaje da su amandmani usvojeni u resornom ministarstvu. Smatra kako su građani o ovoj temi informirani i da se odvoz otpada treba plaćati po količini. Osvrnula se i na »lex šerif« te je izjavila da će njezin klub u Skupštini raspravljati o njemu te će dati do znanja što misle o tome. Smatra da je spomenuti zakon propast za demokraciju budući da birači najmanje izlaze na lokalne izbore.

Pritom je završila sa uzrečicom kojom je opisala spomenuti zakon: »Selo gori, a baba se češlja«.

Na njezine riječi nadovezao se Tomislav Tomašević iz stranke Zagreb je naš! Podsjetio je kako se njegova stranka bori protiv spalionice i kako se ovime zadržava status quo, te da je iz tog razloga Zagreb na dnu sa prikupljanjem otpada. Podsjetio je da Zagrebu slijede sankcije iz EU ako se spomenuti problem ne riješi.

Nenad Matić iz Zelene liste smatra da Zagreb mora preuzeti odgovornost za otpad te da su ovo koraci prema tome. Predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) najavio je da će podržavati prijedlog budući da su, kako kaže, dobivena jamstva rješavanja spomenute problematike. Najavio je kako će 20. studenog biti tematska sjednica na temu otpada i da je ona jedan od koraka prema rješavanju problema.

Matej Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni