Zagreb dobio zračnu luku

Zagreb dobio zračnu luku

(Pristanišna zgrada aerodroma Borongaj iz 1928. godine je zaštićen kulturno dobro / Foto: Moj kvart 5/6)

Na Borongaju je sagrađena prva zračna luka sa svim potrebnim objektima za slijetanje i  uzlijetanje zrakoplova. Niti dva tjedna kasnije uspostavljena je prva zračna linija Zagreb – Beograd

Dogodilo se na današnji dan, 3. veljače:

972. – Dubrovčani su izabrali Svetog Vlaha za zaštitnika grada. Legenda kaže da je sveti Vlaho javio župniku da obavijesti Senat o namjeri Mlečana da zauzmu grad  i da se pripreme na obranu što su i učinili te je napad uspješno odbijen.

1809. – Rodio se njemački skladatelj Felix Mendelssohn autor uvertire San ljetne noći.

1924. – U Zagrebu je održana prva utakmica u Hrvatskoj u hokeju na ledu prema „kanadskim pravilima“, a odigrali su je HAŠK i Zagrebačko klizačko društvo.

1928.Na Borongaju je sagrađena prva zračna luka sa svim potrebnim objektima za slijetanje i  uzlijetanje zrakoplova. Pista je sagrađena pokraj ranžirnog kolodvora na Borongaju. Niti dva tjedna kasnije uspostavljena je prva zračna linija Zagreb – Beograd, a uslijedilo je zračno povezivanje s Dubrovnikom, Splitom, Sarajevom, ali i inozemnim odredištima u Austriji, Češkoj, Mađarskoj i Italiji.

Za aerodrom je odabrana lokacija u blizini grada s laganim pristupom magistralnim povijesnim putem, Borongajskom cestom, i uz željezničku prugu s posebnim servisnim kolosijecima za transport. Pristanišna zgrada dovršena je 1929. godine. Oblikovanjem arhitektonskih volumena i načinom raščlambe pročelja i interijera pokazuje stilska obilježja moderne s detaljima kasnog art-decoa.

Tri grupe s dva avionska hangara građene su od 1928. do 1932. Primijenjena je suvremena inženjerska armiranobetonska konstrukcija, a pročelja su oblikovana u duhu moderne. Hortikulturno obilježje ovog prostora čine obodni drvoredi, vizualna i zvučna zaštita stambenog naselja. Zanimljivo je spomenuti da je cepelin slavnog Penkale poletio baš s ovog aerodroma.

1956. – Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Carl Perkins i Johnny Cash zajedno su snimali u Sun Studios u Memphisu. Materijal četvorice glazbenih velikana objavljen je na albumu “Million Dollar Quartet”. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni