Zagreb dobio prvo električno svjetlo

Zagreb dobio prvo električno svjetlo

Dogodilo se na današnji dan, 20. siječnja:

1877. – Na današnji dan, 20. siječnja 1877. Zagreb je dobio prvo električno svjetlo. U Hrvatskom glazbenom zavodu toga je dana prikazan elitni sokolski ples, a građane je na ulazu u zgradu dočekalo iznenađenje – ulica je ispred ulaza u Zavod bila osvijetljena električnom svjetiljkom. Ovu prvu električnu svjetiljku u Zagrebu postavio je profesor Ivo Stožir. Iako je to bila prva demonstracija električne rasvjete u našem gradu, trebalo je proći još dosta vremena da iz upotrebe izađu plinske svjetiljke, koje su 1864. godine zamijenile uljne. Središnji gradski trg tako je električnu rasvjetu dobio tek 1907. godine.

SAD: Od današnjih događaja iz svijeta izdvojili bismo one koji se odnose na Sjedinjene Američke Države i njezine predsjednike. Naime, 20. siječnja je doista pun događanja kada je riječ o američkim predsjednicima.

John F. Kennedy na današnji je dan 1961. godine sa svojih 44 godina postao najmlađi američki predsjednik, kao i prvi predsjednik katoličke vjeroispovijesti.

Točno 20 godina kasnije za predsjednika je prisegnuo Ronald Reagan, bivši filmski glumac, poznat po čvrstim stajalištima protiv bivšeg SSSR-a.

Na isti dan 2009. godine predsjedničke je dužnosti preuzeo aktualni predsjednik Sjedinjenih Država, Barack H. Obama, prvi tamnoputi predsjednik u povijesti te države. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni