Zagreb dobio prve beskontaktne pametne spremnik za otpad

Zagreb dobio prve beskontaktne pametne spremnik za otpad

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić sa suradnicima je u ponedjeljak na Europskom trgu nazočio predstavljanju EcoMobile, beskontaktnih pametnih spremnika za upravljanje otpadom.

Riječ je o proizvodu koji je rezultat dugogodišnjeg rada vrhunskih stručnjaka iz zagrebačke tvrtke Ecomobile.

Spremnici omogućuju odlaganje otpada bez kontakta, pomoću senzora se pokreće automatsko otvaranje vrata nakon dvije minute stajanja ispred njih.

„Ponosni smo da smo u našem gradu instalirali ove spremnike. To je potpuno hrvatski proizvod. Ima u sebi mehaničku prešu, potpuno je autonoman, javlja popunjenost. Softver u poslužitelju u oblaku je povezan s komunalnim vozilima u Čistoći. Automatski softver na temelju primljenih informacija o popunjenosti kreira rutu i šalje direktno na vozila. Postoji mogućnost i nadogradnje raznih funkcionalnosti, kvaliteta zraka, količina buke, mogućnost nadogradnje s punjačima za mobitele, ali to ide u drugoj fazi”, istaknuo je vlasnik tvrtke EcoMobile Aleksandar Ivanović.

Direktor zagrebačke Čistoće Jure Leko je najavio da će se spremnici postaviti na sva okretišta tramvaja.

„Kada postavimo ove spremnike praznit ćemo ih jednom dnevno, što će nam donijeti uštede na ljudstvu i mehanizaciji”, izjavio je Leko.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić zahvalio je proizvođaču na ovom proizvodu. Kako je rekao, živimo u globaliziranom svijetu, ali koristimo domaću pamet i ruke.

„Sretan sam da se ta ideja rodila u Zagrebu i da je tu po prvi put implementirana. Ovih pet pametnih spremnika je optimiziranje cijelog procesa rada sakupljanja, odvoza i recikliranja zagrebačkog otpada. Odvojeno prikupljanje otpada je rješenje problema otpada u Zagrebu”, kazao je gradonačelnik Bandić. Dodao je da se ide dalje s tim projektom te je kako je rekao duplo jeftiniji od onoga što su nudile tvrtke iz Europe i Amerike.

Na Europskom trgu postavljen je zeleni otok koji uključuje pametne spremnike za odlaganje otpadnog papira, plastike, metalne ambalaže i stakla te izdvojeni spremnici za sitan mješoviti komunalni otpad.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni