Zagreb dobio groblje za kućne ljubimce

Zagreb dobio groblje za kućne ljubimce

Urne se mogu položiti na groblju, u zemlju ili na zid, ili korisnik može urnu ponijeti kući”, pojasnila je voditeljica Spomengaja Jasenka Haleuš

U Dumovcu je danas otvoreno Gradsko groblje za kućne ljubimce »Spomengaj« u sklopu kojega se nalazi krematorij, zgrada s prijamnim uredom i dvoranom za ispraćaje te mjesta za ukop i polaganje urni. Gradnja kompleksa koji se prostire na gotovo 13 000 četvornih metara započela je 2015. godine i koštala je Grad Zagreb gotovo 15,5 milijuna kuna.

»Zagreb se danas upisao na kartu europskih metropola koje imaju ispravan odnos prema spomenu na kućne ljubimce. Ovdje će ih građani moći kremirati i pružiti im dostojanstven posljednji ispraćaj. Postali smo tako prvi grad u ovom dijelu Europe koji je izgradio suvremeno gradsko groblje za kućne ljubimce«, izjavio je gradonačelnik Milan Bandić na današnjem otvorenju groblja za kućne ljubimce.

»Odnos Zagrepčana i drugih građana Hrvatske prema kućnim ljubimcima stvorio je novu potrebu. Spomengaj nudi usluge za sve vrste kućnih ljubimca, od onih najmanjih poput hrčaka ili zamoraca do velikih pasa težine do 100 kilograma. Urne se mogu položiti na groblju, u zemlju ili na zid, ili korisnik može urnu ponijeti kući«, pojasnila je voditeljica Spomengaja Jasenka Haleuš.

Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba u sklopu kojega se nalazi i Sklonište za nezbrinute životinje Dumovec je istaknuo kako Spomengaj omogućuje sigurno zbrinjavanje kućnih ljubimaca nakon njihove smrti bez ugrožavanja zdravlja ljudi i životinja te onečišćenja okoliša.

»Spomengaj« vlasnicima kućnih ljubimaca nudi savjetovanje te niz usluga vezanih uz smrt kućnog ljubimca. To su preuzimanje trupla s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije, kremiranje, organizacija ispraćaja, polaganje urne u kasetu, ukop ili polaganje urne u grobno mjesto te uređenje i održavanje grobnog mjesta. U ponudi »Spomengaja« je i velik izbor lijesova te urni.

Građani će spomen na svojeg ljubimca moći gajiti i putem internetske stranice gdje će se objavljivati fotografije i priče o uginulim ljubimcima.

Kremiranje ljubimca se naplaćuje ovisno o njegovoj težini, a najmanji je iznos 150 kuna, dok je za ukop potrebno izdvojiti od 500 kuna naviše. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni