Zagreb do kraja godine dobiva šest reciklažnih dvorišta

Zagreb do kraja godine dobiva šest reciklažnih dvorišta

Iz Zagrebačkog holdinga potvrdili su kako će se do kraja godine uspostaviti još šest reciklažnih dvorišta u Zagrebu i to na Žitnjaku, Trnju, Rudešu, Klari, Sesvetama i na Črnomercu.

Međunarodni simpozij Gospodarenje otpadom 2014. započeo je jučer u Gradskoj skupštini Grada Zagreba razmjenom iskustava i prezentacijom znanstveno-istraživačkih radova. Riječ je o dvodnevnom simpoziju u organizaciji Grada Zagreba, Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom, Hrvatske udruge za gospodarenje otpadom (HUGO), Međunarodne organizacije za kruti otpad (ISWA), Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatske akademija znanosti i umjetnosti.

„Nema nikakve sumnje da je gospodarenje otpadom već dugi niz godina važna tema, ali približavanjem rokova koje je Hrvatska preuzela u okviru pregovora za članstvo u Europskoj uniji, gospodarenje otpadom postaje posebno aktualn“, rekla je jučer na otvaranju Simpozija zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek. Ona je izrazila nadu kako će „zaključci s ovog skupa poslužiti kao putokaz i preporuka za mijenjanje dosadašnjeg vatrogasnog pristupa rješavanju problema s otpadom i pronalaženje rješenja, koja će nadići dnevne političke razmirice i prijepore te omogućiti sustavan i dugoročan pristup.“

Na Simpoziju sudjeluje više od 60 znanstvenika i stručnjaka iz Hrvatske i Europske unije i oko 150 sudionika, a program se nastavlja i danas.

Iz Zagrebačkog holdinga potvrdili su kako će se do kraja godine uspostaviti još šest reciklažnih dvorišta u Zagrebu i to na Žitnjaku, Trnju, Rudešu, Klari, Sesvetama i na Črnomercu. Cijena izgradnje i uređenja reciklažnih dvorišta iznositi će 9,7 milijuna kuna, a 20 posto tog iznosa osigurala je Čistoća, dok će ostali dio osigurati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
(zg-magazin)