Zagreb diže kredit od 162 milijuna kuna za energetsku obnovu javnih zgrada

Zagreb diže kredit od 162 milijuna kuna za energetsku obnovu javnih zgrada

Zagreb će se zadužiti za 162 milijuna kuna kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) kako bi mogao financirati energetsku obnovu zgrada javne namjene u razdoblju od 2019. do 2021. godine. Odluka je usvojena većinom glasova na sjednici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak.

Riječ je o »ESIF kreditu za energetsku učinkovitost« koji će se otplaćivati do 14 godina, uz kamatu od 0,5 posto godišnje s počekom od godinu dana bez naknade.

Skupština je usvojila i zaključak o davanju jamstva za kreditno zaduživanje od 25 milijuna kuna za sufinanciranje radova na rekonstrukciji objekta Nastavnog zavoda za javno zdravstvo »Dr. Andrija Štampar« kako bi se u njemu napravio Centar za sigurnost i kvalitetu hrane. Kredit će se podići kod Erste&Steimarkische banke.

Rok otplate kredita je šest godina u 12 polugodišnjih rata, uz dvije godine grace perioda i kamatu od 1,65 posto.

U Centru će se u suradnji s Agronomskim fakultetom uz pomoć izotopne analize utvrđivati je li proizvod zaista domaći  te iz koje regije potječe. To je prvi ovakav projekt u Hrvatskoj, vrijedan gotovo 64 milijuna kuna, a najvećim je dijelom (sa 61 milijun kuna) financiran bespovratnim sredstvima Europske unije.

Provedba projekta započela je krajem 2018. i trebao bi trajati do listopada 2022.

Više o Centru za sigurnost i kvalitetu hrane na: https://zg-magazin.com.hr/iduce-godine-pocinje-gradnja-centra-za-sigurnost-i-kvalitetu-hrane/. (ZG-m)