Zagreb daje tri milijuna kuna za poplavljena područja

Zagreb daje tri milijuna kuna za poplavljena područja

Gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je da tri milijuna kuna nisu zadnja pomoć Zagreba unesrećenima, jer će zagrebački Zavod za javno zdravstvo i druge gradske institucije biti upućene na stradala područja kada se povuče voda

Iz proračunske zalihe Grad Zagreb će uplatiti tri milijuna kuna na račun Hrvatskog crvenog križa (HCK) za pomoć stradalom stanovništvu na poplavljenim područjima Hrvatske. Takvu su odluku na današnjoj sjednici Gradske skupštine jednoglasno usvojili gradski zastupnici.

Bandić je rekao da se još treba odrediti lokacija za Kongresni centar, a trenutačno su u izboru dvije – jedna u blizini Hotela Westin (ulice Pierottijeva/Jukićeva) te druga na istočnoj strani Zagrebačkog velesajma. Što se tiče autokampa, on neće biti na Jarunu već na Savskoj opatovini

Potpredsjednica Gradske skupštine Jelena Pavičić Vukičević, s Nezavisne lista Milana Bandića, najavila je pak da će ta lista iz sredstava političke promidžbe uplatiti 170.000 kuna na račun HCK-a. Zastupnik HNS-a Tomislav Stojak predložio je pak da svaki zastupnik pomogne stradalima u poplavi sukladno mogućnostima, rekavši kako bi to moglo biti u razini njihove mjesečne naknade.

Tin Pažur (SDP) i Vjekoslav Jeleč (HSLS) upozorili su da treba pomoći i susjednim državama, a Pažur je naglasio da treba paziti i na kanale kuda taj novac ide jer humanitarne institucije u BiH ne funkcioniraju tako dobro kao u Hrvatskoj.

Gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je da tri milijuna kuna nisu zadnja pomoć Zagreba unesrećenima, jer će zagrebački Zavod za javno zdravstvo i druge gradske institucije biti upućene na stradala područja kada se povuče voda.

Što je sa Zagrebom na Savi?

Zastupnik HSS-a Nenad Matić pitao je Bandića što je s projektom „Zagreb na Savi“, na što je dobio odgovor da nakon tri – četiri sastanka s bivšim potpredsjednikom Vlade Radomirom Čačićem iz Vlade više nije došla nikakva inicijativa, a Grad Zagreb taj projekt ne može realizirati sam. „Očito Vlada čuva taj projekt te će s njime izaći pred parlamentarne izbore“, mišljenja je Bandić.

HDZ-ovca Zorana Piličića zanimalo je zašto nakon godinu dana nakon što je o tome donesena odluka još nisu postavljene ploče na UIicu Roberta Škrnjuga te na Trgu hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata u Prečkom. Ocijenio je kako birokratske procedure predugo traju te da se „ovdje (u Gradskoj skupštini op. a.) daju stotine tisuća bez ikakve procedure“, dok ispada kako je za dvije ploče u čast hrvatskim braniteljima problem izdvojiti par tisuća, odnosno stotina kuna.

Gradonačelnik je rekao da je ostao zatečen time, te da je riječ o šlamperaju i neodgovornosti za što će netko snositi odgovornost. Najavio je da će ploče biti postavljene u najkraćem mogućem roku.

Hrvatski New Deal

Mario Župan (HDZ) predložio je da Grad Zagreb preko Zagrebačkog holdinga uključi sve svoje resurse i volontere u sanaciju šteta u poplavljenim područjima, na što je Bandić odgovorio da je on još uvijek „samo gradonačelnik Zagreba“. „Ako netko iz resornog ministarstva ili Vlade zatraži pomoć mi ćemo spremno staviti svoje resurse na raspolaganje“, rekao je Bandić i dodao kako trenutačno stoji 65 % hrvatske građevinske operative, koja bi se mogla uključiti u obnovu poplavljenih područja, odnosno kako je rekao, u novi New Deal.

Potpredsjednik Skupštine Ivan Mikulić (HDZ) rekao je da Hrvatska demokratska zajednica stavlja na raspolaganje svoje europarlamentarce kako bi svojim znanjima i iskustvom pomogli Gradu Zagrebu u povlačenju sredstava iz fondova Europske unije na čemu mu je gradonačelnik zahvalio.

„Obezglavljene institucije“

Zastupnik Ivan Tepeš (HSP-AS) ponovno se požalio na dinamiku sjednica Gradske skupštine, napomenuvši kako je ovo tek treća sjednica u ovoj godini, a institucije zbog nekih nedonesenih odluka u međuvremenu stoje „obezglavljene“.

Bandić se tu pozvao na Statut Grada Zagreba prema kojem se sjednice moraju održavati najmanje jednom u tri mjeseca. „Zar uistinu mislite da će Zagreb bolje funkcionirati budemo li često zasjedali? Zar bismo trebali zasjedati svakih 10 dana da biste se vi bolje zabavili?“, retorički je upitao i dodao da će se sjednice održavati kada to bude potrebno. Inzistirao je da mu Tepeš otkrije koje su to institucije sada „obezglavljene“, kako bi im se mogla „vratiti glava“. „Molim vas pomognite mi, a i javnost to zanima. Neću biti miran dok mi ne kažete“, apelirao je Bandić.

Tepeš je odvratio kako je u pitanju Centar za kulturu i informacije Maksimir, na što je gradonačelnik rekao kako je izabrao loš primjer jer je tamo u postupku imenovanje novog ravnatelja koji će biti postavljen do 31. svibnja. „Tamo je sada v. d. ravnatelja i kako je onda Centar obezglavljen? Ja kad se zaletim i nešto pogrešno kažem, ja se ispričam. A to je moj savjet i vama, ako želite imati dužu političku karijeru“, poručio je Bandić.

Stoje kapitalni projekti

HNS-ovac Tomislav Stojak upitao je što je s kapitalnim projektima u Zagrebu. Rekao je da se o gradnji Kongresnog centra priča već 10 godina, pa još nije napravljen. „Govori se o novoj operi, o novoj zgradi Gradske knjižnice, kampu na Jarunu“, naveo je Stojak i zatražio da mu se o planovima realizacije tih objekata dostavi odgovor u pisanom obliku.

Gradonačelnik Bandić je rekao da se još treba odrediti lokacija za Kongresni centar, a trenutačno su u izboru dvije – jedna u blizini Hotela Westin (ulice Pierottijeva/Jukićeva) te druga na istočnoj strani Zagrebačkog velesajma. Što se tiče autokampa, on neće biti na Jarunu već na Savskoj opatovini, odvratio je Bandić, a za novu zgradu opere već je namijenjena nova lokacija preko puta fontana, iznad zgrade Gradske uprave. Naveo je kako tu još ima kapitalnih projekata – sljemenski tuneli kojima bi se Zagreb prometno bolje povezao s Hrvatskim zagorjem, metro ispod Jelačićeva trga, nova sljemenska žičara, Jarunski most, denivelacija remetinečkog rotora… „Istina je, kasnimo s realizacijom. Trebao sam se ranije roditi …“, konstatirao je zagrebački gradonačelnik.

Dražan Bilokapić (HDZ) potegnuo je pitanje rekonstrukcije Doma sportova u povodu Univerzijade ukazavši na problem nedostatka pješačkog pothodnika ispod željezničke pruge kod Zapadnog kolodvora te na pružni prijelaz na Zagorskoj ulici gdje se učestalo stvaraju zastoji. Bandić je odgovorio da će se Dom sportova uređivati u četiri faze, te da je tek u posljednjoj predviđeno rješavanje pothodnika. No, sudeći prema odgovoru gradonačelnika, sve će ponajviše ovisiti o financijskim mogućnostima jer se prema njegovim riječima govorilo o vrijednostima od 1,5 milijardi kuna, dok bi on bio sretan ako za gradnju i uređenje objekata za potrebe Univerzijade bude i polovina tog iznosa. „Moramo se pokriti s onoliko popluna koliko imamo“, dodao je.

Boris Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni