Zagreb Clay Fest započeo predavanjem “Povezanost keramike i plastike”

Zagreb Clay Fest započeo predavanjem “Povezanost keramike i plastike”

Prof emer. Igor Čatić je ukazao da su nam u vrijeme ovako snažnog razvoja svih područja ljudskog djelovanja potrebna tzv. sintezologijska istraživanja u kojima se povezuju znanja i spoznaje iz mnogih područja

Peti po redu Zagreb Clay Fest (ZCF), međunarodni susret keramičara, ljubitelja umjetničke keramike, kolekcionara i teoretičara započeo je u četvrtak u dvorani Centra za kulturu i informacije Maksimir predavanjem prof. emer. Igora Čatića na temu »Povezanost keramike i plastike«.

Riječ je o »prazniku gline« u Zagrebu u kojem sudjeluju umjetnici iz različitih dijelova Europe i svijeta i u sklopu kojeg će biti prikazana 53 rada iz područja keramike (više na: https://zg-magazin.com.hr/pred-nama-je-praznik-gline-zagreb-clay-fest-2018/).

Organizator skupa, hrvatski keramičar Hanibal Salvaro objasnio je kako cilj skupa nije samo puko izlaganje umjetničkih radova, već je on sazvan s namjerom da se umjetnici međusobno upoznaju, druže te se među njima potakne rasprava i rode nove ideje.

»Tema ovogodišnjeg Festivala je Keramika sutra, a kako keramika i plastika imaju mnogo toga zajedničkoga prof. Čatić će nam držati prigodno uvodno predavanje«, napomenuo je Salvaro.

Prof emer. Igor Čatić je ukazao da su nam u vrijeme ovako snažnog razvoja svih područja ljudskog djelovanja potrebna tzv. sintezologijska istraživanja u kojima se povezuju znanja i spoznaje iz mnogih područja.

»Ovo predavanje o povezanosti keramike i plastike je primjer upravo jednog takvog istraživanja«, istaknuo je Čatić pojasnivši kako je u tom istraživanju najvažnije što se ustanovilo da se materijali od kojih umjetnine izrađuje skupina umjetnika koji se nazivaju keramičari, ali i plastika pribrajaju u polimere. Keramičari koriste silikate, keramiku, glinu ili gips koji očvršćuju na različite načina, npr. pečenjem pri visokoj temperaturi, a to su anorganski polimeri. No i plastika se ubraja u polimere, pretežno organske.

»Proizvodni postupci su im isti ili vrlo slični i to je pokušaj da se ukaže i jednoj i drugoj skupini stručnjaka koje veze postoje u ta dva područja jer imamo umjetnike koji rade keramiku ali i proizvode od plastike, primjerice poznati su i proizvodi od poliestera«, prokomentirao je Čatić.

Prof. emer. Igor Čatić

Predavanju je nazočio međunarodni auditorij od dvadesetak posjetitelja, među kojima je bio i pretežni dio sudionika – umjetnika izlagača.

Treba istaknuti da nakon stručnog dijela u CKIM-u, slijedi i onaj umjetnički, odnosno otvorenje izložbe Zagreb Ex-Tempore 2018, s početkom u 19 sati u studiju Hani, Medveščak 49.

Medijski pokrovitelj Zagreb Clay Fest-a je portal ZG-magazin. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni