Zagreb će u srpnju biti domaćin V. Hrvatskih svjetskih igara

Zagreb će u srpnju biti domaćin V. Hrvatskih svjetskih igara

Zagreb će od 21. do 25. 7. 2020. biti domaćin 5. Hrvatskih svjetskih igara, najvećeg amaterskog sportskog događaja u nas, koje će okupiti više od 1500 sudionika, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u uredu Hrvatskog svjetskog kongresa. Na Igrama mogu sudjelovati Hrvati i sve osobe koje imaju hrvatske korijene, neovisno o državljanstvu, vjeroispovijesti, materinjem jeziku ili pripadnosti nekom savezu, organizaciji, udruzi ili klubu.

Igre organizira Hrvatski svjetski kongres, koji djeluje u više od 30 država svijeta, a cilj njihova održavanje povezati mlade Hrvate kroz sportska i kulturna druženja i dati poticaj za njegovanje hrvatskog identiteta, povratak u domovinu i buduća gospodarska ulaganja u RH.

“Hrvatska je kao rijeka s pritocima, a matica svih Hrvata koji žive izvan Hrvatske je Zagreb i Hrvatski svjetski kongres koji organizira ove igre. To su Igre koje spajaju sve nas Hrvate koji smo na ovim prostorima stoljećima zajedno. Moramo se držati zajedno, jer nam samo tako ništa ne mogu”, izjavio je Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, koji je ujedno i glavni pokrovitelj Igara.

Ravnatelj Hrvatskih svjetskih igara Vinko Sabljo istaknuo je da nas sport te je naglasio da Hrvati izvan domovine pridonose i u ekonomskom smislu s više od 2,5 milijardi eura priljeva u Hrvatsku svake godine.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za šport Tomislav Družak rekao je da spajanje iseljene i matične Hrvatske kroz aport pridonosi upoznavanju s porijeklom te se nada kako će za neke to biti i prilika za povratak u domovinu.

O popularnosti Igara svjedoči i podatak o stalnom porastu brojnosti sportova u kojima se sudionici natječu, ali i porast broj natjecatelja i država iz kojih dolaze. Na prošlim Igrama odazvalo se više 1000 natjecatelja, dok se ove godine očekuje više od 1500 sudionika.

Za sve natjecatelje osigurani su besplatan smještaj, hrana kao i oprema, dok su troškovi puta u domeni natjecatelja. Starosna dob natjecatelja je od 16 godina pa naviše s tim da uz malodobne natjecatelje jedno od roditelja – staratelja mora biti u pratnji.

Uz Grad Zagreb, pokrovitelj Igara je Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, a supokrovitelji su Ministarstvo obrane RH, Hrvatski olimpijski odbor, Središnji državni ured za sport i Hrvatska matica iseljenika. (ZG-m)