Zagorski balon preletio kanal La Manche!

Zagorski balon preletio kanal La Manche!

Na poziv engleskog organizatora zagorska balon ekipa sudjelovala je uz ostale pozvane europske posade u obaranju Guinnessovog rekorda u broju balona koji su odjednom preletjeli kanal La Manche.

Sam poduhvat bio je prilično rizičan pošto baloni nemaju aktivnu mogućnost upravljanja te ovise o strujanju zraka. Za to je potrebno imati idealne meteorološke uvjete. Bilo kakvo skretanje vjetra balone bi nosilo na otvoreno more, a nedostatak vjetra onemogućio bi da sa zalihom plina koju imaju stignu do francuske obale.

Dobivši signal da su predviđeni uvjeti za jutro 7. travnja povoljni tim je krenuo iz Zaboka 6. travnja 2017. da bi u noći stigli do engleskog Dovera i pripremili balon za let.

Uz još 80-tak europskih posada startali su u 7.05 sati po britanskom vremenu sa autodroma u Doveru. Uz povoljan vjetar uspješno su sletjeli na obale francuske Normandije u 9.45 sati.

U posadi balona bili su piloti Marija i Igor Mikloušić, oboje sportski piloti sa svjetskom reputacijom, te Geoff Lestott engleski pilot i balonaški inspektor inače česti zagorski gost.

Zemaljsku ekipa u sastavu Krešimir Končevski, Ronald Šutić i Peter Meecham brinula se za prijevoz praćenje, organizaciju, izvještavanje i podršku.

Poziv hrvatskom timu upućen je zbog odličnih rezultata na dosadašnjim natjecanjima što je garancija sposobnosti pilota i posada za ovaj prilično rizičan poduhvat.

Uz podršku Krapinsko – zagorske županije i Turističke zajednice Krapinsko – zagorske županije Hrvatsku je predstavljao balon Zagorje – fairytale at hand – bajka na dlanu.

Ovaj događaj skrenuo je pažnju na Zagorje kao hrvatski centar balonaštva s bazom na aerodromu u Zaboku i to uoči balon rallya koji će se od 28.04 do 01.05. odvijati na području Krapinsko – zagorske županije uz učešće 15 posada iz 7 europskih zemalja i SAD-a.

Za zagorski balon ekipa se odlučila zbog odlične prilike za promociju Zagorja pošto su o tom događaju izvještavali gotovo svi najjači europski mediji. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni