Zadivljujuća jezera

Smatra se da su za boju ovih jezera odgovorne crvene halofilne bakterije koje vole slane sredine. Mikroorganizmi Dunaliella Salina i Halobacteria bogato naseljavaju slane kore ovih bogatih jezera i proizvode pigment boje maline

Dva najveća ružičasta slana jezera u Europi prema World Health Organization (Svjetska zdravstvena organizacija) spadaju i među najzdravija jezera Europe. Zamislite plovidbu jezerom koje izgleda kao sladoled od maline! Iako izgledaju kao da ih je netko obojao ružičastom bojom, ova jezera su zapravo prirodan fenomen koji ne privlači samo turiste iz dalekih zemalja, nego i lokalne stanovnike. Od jezera Hillier koje se nalazi na otoku Middle u Zapadnoj Australiji pa sve do zaštićenog prirodnog rezervata u Španjolskoj, ove su fotografije dokaz kako nešto što izaziva neugodu, poput algi, može izgledati očaravajuće. Smatra se da su za boju ovih jezera odgovorne crvene halofilne bakterije koje vole slane sredine. Mikroorganizmi Dunaliella Salina i Halobacteria bogato naseljavaju slane kore ovih bogatih jezera i proizvode pigment boje maline.

hillier_jezero

Jezero Hillier široko je samo 600 metara i okruženo je tamnozelenom šumom eukaliptusa i čajevca. Ovo plitko slano jezero daje predivnu rozu boju jednom dijelu otoka Middle i izgleda kao roza glazura na torti.

retba_jezero

Jezero Retba (Lac Rose) ima visoku koncentraciju soli (čak 40 %) te se u njemu, kao i u Mrtvom moru, vrlo jednostavno pluta. Jezero zauzima oko 3 km kvadratna, a nalazi se oko 35 km sjeveroistočno od glavnog grada Senegala (Dakar). Kako bi zaštitili kožu od vode, stanovnici se redovito mažu shea maslacem.

salinas_de_torevia

Salinas de Torrevija pretvara se u ružičasto kad sunčeva svjetlost obasja vodu bogatu algama. Salina de Torrevieja i La Salina de La Mata su slana jezera koja okružuju Torreviejau – primorski grad u jugoistočnoj Španjolskoj. Ovo su dva najveća slana jezera u Europi, a prema WHO (Svjetska zdravstvena organizacija), spadaju i među najzdravija jezera Europe.

masazir_jezero

Masazirgol ili Masazir jezero je slano crvenkasto-ružičasto jezero površine 10 kilometara kvadratnih koje se nalazi u Qaradag Raionu u Azerbajdžanu.

Ova jezera su danas zaštićeni nacionalni parkovi i raj su za ptice selice, kao i za floru i faunu. Kako kaže pjesma L. Armstronga: “And I think to myself… what a wonderful world…”

Ivan Remeta Johnny