Zadarska ekipa pobijedila na košarkaškom turniru “kako si?”

Zadarska ekipa pobijedila na košarkaškom turniru “kako si?”

Povodom Europskog tjedna sporta, u utorak 29. rujna 2020., na Jarunu održan je Košarkaški turnir „kako si?“.

Turnir su organizirali Sportska udruga Filozofskog fakulteta, Udruga mladih i za mlade Forum za održivi razvoj Zeleni prozor te Udruga studenata psihologije kako si?, uz podršku Ministarstva turizma i sporta. Kroz sport i psihoedukativne radionice, stotini sudionika i posjetioca istaknuta je važnost očuvanja psihofizičkog zdravlja u izazovnim vremenima poput pandemije. 

U sklopu košarkaškog turnira „kako si?“ održane su tri vrste košarkaških aktivnosti. Atmosfera je bila najneizvjesnija tijekom košarkaškog turnira 3×3 s kojeg je pobjedu odnijela zadarska momčad Pe-te, drugo mjesto pripalo je Haklu na Taksiju, a posljednje SKK Šibenik, od sveukupno 13 prijavljenih momčadi. Uslijedila su i natjecanja u košarkaškim vještinama te u tricama, a pobjednici natjecanja osvojili su vrijedne trofeje i nagrade.

„Ono što je na nama jest suočiti se sa zdravstvenom krizom tako da ne zanemarujemo ni jedan od aspekata kvalitetnog života jer, u suprotnom, nećemo moći održati niti ono od čega smo krenuli, a to je odgovarajuće pridržavanje epidemioloških mjera”, izjavio je Denis Bratko, profesor na odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Kako kontinuirano i aktivno čuvati psihičko zdravlje, sudionici su naučili na interaktivnoj radionici Prva pomoć za psihičko zdravlje.

„Sve što nam se događalo od početka pandemije nas je snažno upozorilo koliko je zdravlje važno.  Zdravlje je i tjelesno i psihičko i socijalno blagostanje i sve tri sastavnice su jednako važne i u stalnoj međuigri. Zato je važno brinuti o svim aspektima zdravlja: biti aktivan, njegovati zdrav životni stil, pravilno se hraniti, dovoljno spavati, imati skladne odnose s ljudima, tražiti i nuditi socijalnu podršku, suočavati se s problemima, a ne bježati od njih, prihvatiti stres kao dio života, ali ne dozvoliti preplavljivanje, biti zainteresiran za dobrobit drugih ljudi… Biti odgovoran za svoje zdravlje ne znači samo nositi masku i prati ruke, već voditi računa i o svojim tjelesnim i psihičkim stanjima. Ovaj turnir je posvećen važnosti aktivne brige o svim aspektima zdravlja, koje nikada ne smijemo svesti samo na puko bježanje od bolesti«, poručila je psihologinja Nataša Jokić-Begić, predsjednica udruge kako si?.

Manifestacija se održala u spomen i čast Emila Šćukaneca, prerano preminulog studenta i košarkaša Filozofskog fakulteta. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni