Začetak novoga ciklusa Bojana Doleneca

Začetak novoga ciklusa Bojana Doleneca

Nakon niza klasičnih i uspjelih ciklusa, ulja ili akrila na platnu ili medijapanu, akademski slikar Bojan Dolenec odlučio je novi ciklus započeti u neobičnoj ali strastvenoj kombinaciji lesonita (formata 40 x 40 cm), mase za pločice, uz kamen i staklo. Sve je prekriveno žestokim kolorom, s više konfrontiranih boja koje natkrivaju neravnine slikoskulpture.

Je li pred nama prva slika apokaliptičnih prizora prestanka života, svršetka svijeta ili je riječ o svijetu koji se tek razbuđuje i postupno formira, ostaje za vidjeti.

Dolenec je vrlo vješto i energično ukomponirao izrazite kolorističke bljeskove,na trenutke ih prekidajući komadićima stakla ili kamenčićima, koji izranjaju iz podloge naviještajući neprijeporno postojanje i skorašnju okrutnu borbu za vlastitu opstojnost.

Koloplet kolorističkog gibanja temeljni je element ove slikoskulpture – promjene i mijene, ništa više neće biti isto, sve se mijenja,sve je promjenljivo…

Istaknimo kako je ovaj kaos iznikao iz gotovo idiličnog krajobraza obale, umirenog mora, gdje je sve na svome mjestu da bi ubrzo promjena zahvatila sve oblike.

Koristeći radoznalo, ali i s mjerom motiv krajobraza, Dolenec uranja u strukturu materije, u proces nastanka, produbljujući svoja koloristička i oblikovna istraživanja.

Miroslav Pelikan

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni