Zabrana plastičnih vrećica – ekonomski i ekološki štetna odluka

Zabrana plastičnih vrećica – ekonomski i ekološki štetna odluka

(Foto: Daniel Romero / Unsplash)

Zabrana plastičnih vrećica za nošenje ekološki i ekonomski štetna odluka, kojom se pogoduje uvoznicima, a gase radna mjesta u Hrvatskoj, tvrdi profesor emeritus Igor Čatić, koji se od 60-ih godina prošlog stoljeća bavi proizvodnjom plastičnih i gumenih dijelova.

Kruh isporučen u papirnatoj vrećici

Naime, prema njegovim navodima koje prenosi 24 sata, potrošači pri takvim zabranama pribjegavaju vrećicama za čiju se proizvodnju troši više energije i prirodnih resursa i koje tijekom svog životnog ciklusa ostavljaju nepovoljniji trag u okolišu.

Mnogi ljudi dobrih namjera postanu zagovornici zabrana jer im se serviraju faktoidi, bez provjerenih činjenica, navodi se u tekstu.

»Plastičnim stvarima nije mjesto u okolišu, kao što u prirodi nije mjesto ni drugim vrstama otpada. Tu bismo svi morali biti na istoj strani«, navodi Čatić i dodaje: »Plastična vrećica neće sama iskočiti iz kante u potok, niti će se opušak samostalno pojaviti i odbaciti na plaži. Dakle, nije problem u stvarima samima po sebi, već u neodgovornim pojedincima koji njima loše gospodare«.

Zaključuje da zabrane neće polučiti željeni rezultat, već edukacija i uspostavljanje sustava kružnog gospodarenja otpadom. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni