Žablji dan u zagrebačkom ZOO-u

Žablji dan u zagrebačkom ZOO-u

Veliko buđenje vodozemaca iz zimskoga sna

(Foto: ZOO Zagreb)

O neobičnim vodozemcima iz raznih kutaka svijeta, riječi će biti na Žabljem danu koji se u subotu 2. travnja 2022. godine obilježava u Zoološkom vrtu Grada Zagreba. Tim se danom podiže svijest javnosti o važnosti zaštite vodozemaca i njihovih staništa.

Zahvaljujući zatopljenju vodozemci se bude iz zimskoga sna, pa ih je sve lakše susresti u prirodi. U potrazi su na hranom, a počinje i razdoblje njihova razmnožavanja. Vozači automobila trebaju biti oprezni kada se voze prometnicama koje prolaze kroz staništa žaba.

Vodozemce, uz uništavanje njihovih staništa, najviše ugrožavaju bolesti, promet te invazivne vrste. Jedna je to od tema o kojima će edukatori govoriti na Žabljem danu. Djecu će pozvati i da se uključe u Žablji laboratorij. Tamo će mališani moći upoznati razvoj žabe od jajašca do odrasle jedinke.

Kroz igru će se predstaviti prehrana žaba te kako se ona mijenja preobrazbom punoglavca u odraslu žabu.

Edukatori će posjetitelje potaknuti i da sami krenu u potragu za vodozemcima u Zoološkom vrtu. Svi koji pritom ispune listić sa zadacima, bit će nagrađeni straničnikom s fotografijom čovječje ribice.

Edukatori će ih upoznati i s gmazovima jer dosta ljudi ne razlikuje tu vrstu životinja od vodozemaca.

Subotnji edukativni program trajat će od 11 do 17 sati. Prijave unaprijed nisu potrebne, no u edukativnim kutcima broj je sudionika usklađen s aktualnim epidemiološkim mjerama. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni