Zabilježeni prvi slučajevi gripe u Hrvatskoj

Zabilježeni prvi slučajevi gripe u Hrvatskoj

Zaraza je službeno evidentirana kod četiri osobe , tri odrasle i djeteta od deset godina. O tome kako će se epidemija razvijati pokazat će naredni dani ističu epidemiolozi. Za ovu je sezonu naručeno 260.000 doza cjepiva kojeg je ponegdje nestalo, ali se uskoro očekuje nova pošiljka trovalentnog cjepiva kažu u HZJZ-u

Gripa je stigla u Hrvatsku. Tako glase rezultati ispitivanja uzoraka koje provodi laboratorij Nacionalnog centra za influenzu Svjetske zdravstvene organizacije, pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Rockefellerovoj. Kako doznajemo, službeno su potvrđena četiri slučaja gripe tipa A, od osam pristiglih, a riječ je o tri odrasle osobe i desetogodišnjem djetetu.

Pozitivni uzorci kod zaraženih iz Zagreba i Vinkovaca

Pozitivni su uzorci utvrđeni kod pacijenata iz Zagreba odnosno Vinkovaca a podtipovi virusa gripe još se određuju. U HZJZ-u kažu kako su proteklih tjedana bilježili samo sporadične prijave (manji broj) i to bez grupiranja bolesti koja klinički sliči gripi, ali se bez laboratorijske potvrde ne može reći da je riječ o toj zarazi.

O tome kako će teći epidemijski val vidjet će se u predstojećem razdoblju, poručuju epidemiolozi. »U nekim se sezonama laboratorijske potvrde gripe pojave na početku epidemijskog vala, dok u drugim sezonama pojedinačne laboratorijske potvrde prethode pravom epidemijskom valu koji traje i po nekoliko tjedana«, kažu u Rockefellerovoj. Prema informacijama EuroFlu-a (europske info mreže za praćenje gripe) zasad se ona u Europi javlja sporadično, izuzev Danske i Nizozemske gdje rastu prijave bolesti.

Virusi gripe koji se očekuju ove sezone slični su prošlogodišnjima a to su sojevi A(H3N2) koji cirkulira već godinama, A(H1N1) pdm09-soj koji se prvi put pojavio 2009, te virus B. Ove je godine HZJZ pribavio 260.000 doza trovalentnog cjepiva čija je količina određena odazivom građana na cijepljenje u sezoni 2014/2015.

Lani više od 50.000 oboljelih

Prošle je godine od gripe oboljelo više od 50.000 ljudi od čega je njih petero podleglo bolesti. Za ovu je godinu nabavljeno cjepivo Influvac (proizvođač Abbot Biologicals) a sastav mu je u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). Ono je trovalentno i sadrži sojeve koji antigeno odgovaraju onima tipa A California/7/2009(H1N1)pdm09, A/Switzerland/9715293/2013 (H3N2) i B/Phuket/3073/2013. Kada je riječ o svinjskoj gripi ona je ustvari pandemijski soj A (H1N1) koji je od pojavljivanja 2009. u cirkulaciji svake sezone pa se nalazi i cjepivu u za ovogodišnju sezonu gripe. O tome koliko je influenza infektivna govori činjenica da jedan oboljeli zarazi čak desetero ljudi.

Bolest počinje s visokom temperaturom, grloboljom, bolovima u kostima i mišićima a liječi se simptomatski : lijekovima za skidanje temperature, protiv kašlja i dr. Liječnici posebice upozoravaju na važnost cijepljenja kao preventivne mjere koja ne štiti sto posto ali u slučaju pobola bilježit će se lakša slika bolesti. Posebice bi se trebali cijepiti kronični bolesnici (srčani, plućni, dijabetičari), stariji ljudi, trudnice, zdravstveni radnici a mogu se cijepiti i mala djeca već od godine dana.

Zbog povećanog je interesa za cijepljenjem ove jeseni, većina cjepiva protiv gripe potrošena, pa su neke županije ostale bez njega. Početkom idućeg tjedna, najavljuju u HZJZ-u, dodatne će količine cjepiva biti distribuirane Zavodima za javno zdravstvo pa će se cijepljenje i nadalje moći provoditi.

S. Kratz

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni