Zaba nagradila inovativne projekte

Zaba nagradila inovativne projekte

„Do sada smo imali 2 100 prijavljenih projekata, a 50 smo ih nagradili. S današnjim danom dodijelili smo 5 milijuna kuna. Vjerujem da je to kap u moru, ali i takvim pristupom sigurno doprinosimo ulozi koje banke imaju u društvu i gospodarstvu”, istaknuo je čelnik Zabe

U zagrebačkom hotelu Esplanade u četvrtak je petu godinu zaredom održana svečana dodjela nagrada sudionicima natječaja, Moj Zaba Start. Kroz ovaj natječaj Zagrebačke banke dodjeljuje se financijska potpora inovativnim idejama i projektima.

Nagrada se dodjeljuje u tri različite kategorije – Poduzetništvo, Društvo – za projekte koji uključuju unaprjeđenje svakodnevnog života u zajednici te u kategoriji Kultura i znanost za projekte koji uključuju nezavisnu kulturnu scenu, znanstvene i istraživačke projekte ili primjenu novih medija i tehnologija u znanosti, umjetnosti i kulturi.

Ove godine na natječaj se prijavilo više od 400 projekata koje je ocjenjivala je stručna komisija, a svoje je mišljenje dala i javnost.

Prema ocjeni stručne komisije u kategoriji Poduzetništvo 3. nagradu i 80 000 kuna dobio je projekt drvene natikače s promjenjivim gornjištima Lels obrta. Riječ je o inovativnom hrvatskom proizvodu ručne izrade kojeg je dizajnirala hrvatska dizajnerica. Drugu nagradu i 100 000 kuna dobio je projekt SightRun, tvrtke Adventure Donkey, a riječ je o mobilnoj aplikaciji s digitaliziranim trkaćim rutama koja omogućuje korisnicima da trčeći upoznaju određene destinacije. Pomoću ovog autovodiča korisnici mogu čuti zanimljive informacije o lokalnim znamenitostima, legendama, poznatim osobama i delicijama. Ova aplikacija je dobila i nagradu po odabiru javnosti od 30 000 kuna. Prvu nagradu i 120 000 kuna dobio je uređaj Hip rehabilitation device koji je osmislio Filip Sironić, a pomoći će osobama koje imaju problema s bolnim kukom.

Preuzimajući nagradu Sironić je istaknuo kako je nagrada veliko iznanađenje, ali će uvelike pomoći da se uređaj dovede na tržište.

U kategoriji Društvo 3. nagradu i 80 000 kuna dobio je projekt GoScoutingCroatia, Saveza izviđača Hrvatske, a riječ je o internetskoj platformi s lokacijama neiskorištenih zemljišta, čime će se unaprijediti turistički nerazvijena područja koja će dobiti priliku za promociju i pružanje usluga svoje sredine. Drugu nagradu i 100 000 kuna dobila je socijalna udruga „Mala tvornica sreće“, splitskog Centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači, a riječ je o stvaranju i pružanju prilika za zapošljavanje i socijalizaciju osoba s intelektualnim teškoćama poticanjem njihovog kreativnog i radnog potencijala. Prvu nagradu i 120 000 kuna dobio je projekt „Danas sam tu! Za tebe“, udruge za promicanje potreba djece i mladih „ Smiješak za sve“, a cilj projekta je uređenje i opremanje volonterskog centra s prenoćištem.

Nagradu po odabiru javnosti i 30 000 kuna u kategoriji Društvo dobio je projekt Sunčeva ljuljačka COOR Podravsko Sunce, a projekt uključuje postavljanje ljuljačke na školskom igralištu prilagođene djeci u invalidskim kolicima čime će se poticati razvoj senzorne integracije uz pružanje novih osjetilnih iskustava.

U kategoriji Kultura i znanost 3. nagradu i 80 000 kuna dobila je knjiga Dracula izdavačke kuće Amaranthine Books, a knjiga je iznimna po tome što fosforescentne boje omogućuju da stranice budu osjetljive na svjetlo. Drugu nagradu i 100 000 kuna dobio je projekt Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom Biopolimerne mikrokapsule za zaštitu/ishranu bilja. Pomoću ovih mikrokapsula smanjit će se velika primjena argokemikalija štetnih za ljudsko tijelo. Prvu nagradu i 120 000 kuna dobio je projekt KBC Zagreb, Klinika za urologiju, Centar za prostatu Zagreb. Projekt Elektronički sustav za unos i analizu podataka pacijenata s rakom prostate liječenih u Centru za prostate KBC-a Zagreb pomaže unaprijeđenju liječenja raka prostate pomoću elektroničke sistematizacije informacija o tijeku liječenja.

Nagradu su preuzeli ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić i urolog Željko Kaštelan koji je zahvalio na dodijeljenoj nagradi i potpori koja treba biti od iznimnog značaja.

„Centar za prostatu pri KBC-u Zagreb je jedan novi koncept u hrvatskom zdravstvu, gdje na jednom mjestu nudimo našim bolesnicima sadržaje da obave dijagnostičku obradu u jednom danu. Sustav baze podataka koji ćemo formirati dobivenim novcem omogućit će nam analizu podataka prikupljenu od bolesnika. Nastojat ćemo bolje liječiti naše bolesnike i produžiti vrijeme života osoba s rakom prostate, misleći na kvalitetu života“, istaknuo je prof. dr. Željko Kaštelan.

Dodijeljena je i nagrada po mišljenju javnosti i 30 000 kuna za istraživačko-znanstveni projekt Tome Svaguše pod nazivom CardioSave: mjerenje srčanih markera u urinu kao nova metoda ranog otkrivanja kardiotoksičnosti kemoterapijskog liječenja.

Sudionicima natječaja čestitao je predsjednik Uprave Zagrebačke banke Miljenko Živaljić.

„Do sada smo imali 2 100 prijavljenih projekata, a 50 smo ih nagradili. S današnjim danom dodijelili smo 5 milijuna kuna. Vjerujem da je to kap u moru, ali i takvim pristupom sigurno doprinosimo ulozi koje banke imaju u društvu, u gospodarstvu, ulozi koje banke imaju u transformaciji društva“, istaknuo je Živaljić.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni