Za zaražene korisnike domova za starije hitno uspostaviti izolacijsku jedinicu

Za zaražene korisnike domova za starije hitno uspostaviti izolacijsku jedinicu

(Foto: Vlada RH)

„Potrebno je hitno osnovati privremenu izolacijsku jedinicu u kojoj bi bili smješteni korisnici koji ne zahtijevaju hospitalizaciju jer imaju blaži oblik bolesti, ali ih je važno izdvojiti iz domova kako se od njih ne bi zarazili ostali korisnici“, ističe epidemiolog Koalrić

Ivana Vranješ

Odbor za zdravstvo i Odbor za socijalnu skrb zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su održali zajedničku sjednicu na temu „Stanje u domovima za starije na na području Grada Zagreba u vezi s bolesti COVID-19 te problemi sa zbrinjavanjem zaraženih korisnika”.

Članovi dvaju odbora su zaključili da je potrebno osnovati privremenu izolacijsku jedinicu za korisnike domova za starije koji ne zahtijevaju hospitalizaciju. Usto, smatraju da je potrebno donijeti protokol o postupanju sa zaraženim osobama i organizaciji rada domova za starije koji u svom smještaju imaju zaražene osobe.

Novi predsjednik Odbora za zdravstvo, epidemiolog dr. sc. Branko Kolarić je za ZG-magazin rekao da će se sjednice tog odbora održavati ovisno o potrebama, a uvjeren je da će to u doba COVID-19 pandemije biti i češće nego uobičajeno. Najavio je da postoje mnoge otvorene teme kojima će se Odbor za zdravstvo baviti, kao što su mentalno zdravlje populacije, zdravstvena zaštita od drugih bolesti u doba pandemije, izrada protokola cijepljenja kada dobijemo cjepivo protiv koronavirusa i drugim temama.

„Starije osobe su u najvećem riziku za teški oblik COVID-19 bolesti i smrtni ishod. Rizik zaražavanja ovisi o pridržavanju protuepidemijskih mjera. No nemoguće je izolirano zaštiti starije osobe ako ima puno zaraženih u cijeloj populaciji”, istaknuo je dr. Kolarić. Upozorio je da je trenutno u domovima za starije u Zagrebu zaraženo 188 korisnika od kojih je 13 hospitaliziranih, a ostali su u domovima. Ukupno je zaraženo i u izolaciji sedamdesetak djelatnika.

Nedostatak osoblja

„Situacija je ozbiljna zbog nedostatka osoblja, a na broj izoliranih treba nadodati i nekoliko stotina djelatnika koji su u samoizolaciji zbog kontakta sa zaraženim osobama“, istaknuo je Kolarić. Dodao je da korisnici koji su sada u domovima ili nemaju simptome ili imaju blaže simptome, a korisnici koji imaju težu kliničku sliku bolesti se upućuju na hospitalizaciju.

„Osobe u domovima za sada dobivaju adekvatnu skrb. No zbog nedostatka kadra unatoč nadljudskim naporima može se dogoditi da se ta razina skrbi snizi ako se broj zaraženih poveća”, upozorava čelnik Odbora za zdravstvo. Što se tiče zbrinjavanja tih osoba one su u prostorima za izolaciju te dobivaju redovitu njegu, uz pridržavanje protokola za zarazne bolesti.

„Potrebno je hitno osnovati privremenu izolacijsku jedinicu u kojoj bi bili smješteni korisnici koji ne zahtijevaju hospitalizaciju jer imaju blaži oblik bolesti, ali ih je važno izdvojiti iz domova kako se od njih ne bi zarazili ostali korisnici“, ustvrdio je naš sugovornik. Osvrnuo se i na suzbijanje COVID-19 pandemije pohvalivši dosadašnje uložene napore.

„Na suzbijanju pandemije u domovima učinilo se jako puno, počevši u siječnju ove godine. U proljetnom razdoblju nismo imali ni jednog zaraženog korisnika u tzv. decentraliziranim domovima i to zbog jako dobre organizacije i požrtvovnosti svih zaposlenika domova za starije. Nažalost, imamo veliki broj zaraženih u populaciji. Nemoguće je zaštiti domove za starije od ulaska virusa i sada je puno teže održati visoke standarde zdravlja postavljene od ranije“, rekao je za ZG-magazin dr. Kolarić. Zaključio je da je jedino moguće smanjiti zaražavanje u općoj populaciji adekvatnim protuepidemijskim mjerama.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni