Za vrijeme probnog leta srušila se letjelica NASA-e

Eksperimentalna letjelica projekta Morpheus američke svemirske agencije NASA  srušila se u četvrtak za vrijeme probnog leta. Tijekom testnog leta, letjelica se uspješno uzdignula s tla, ali se ubrzo dogodio kvar na hardverskoj komponenti koji je letjelici namijenjenoj za spuštanje na mjesečevu površinu onemogućio da održi stabilnost u letu.  Nitko nije ozlijeđen u padu letjelice, a osoblje Svemirskog centra Kennedy a letjelice uspješno je ugasilo nastali požar. „Ovakvi nedostaci su bili predviđeni i prije samoga testiranja i dio su razvojnog procesa svakog hardverskog elementa namijenjenog zahtjevnoj zadaći svemirskog leta. Iz ovakvih testova učimo kako sagraditi najbolje sustave u budućnosti“, kažu u Agenciji.

Nesreća se dogodila na sjevernom dijelu centra Kennedy gdje je slijetao space shuttle. To je mjesto dizajnirano tako da sliči površini Mjeseca, s nizom kamenih gromada, stijena, staza i kratera.

Program testiranja Morpheusa samo je ove godine stajao dva milijuna američkih dolara, a planirano je da letjelica tijekom sljedećih nekoliko mjeseci izvede 16 probnih letova. (nasa.gov)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni