Za vrijeme Macronova posjeta nad Zagrebom će preletjeti dva Rafalea

Za vrijeme Macronova posjeta nad Zagrebom će preletjeti dva Rafalea

Vlada je u srijedu usvojila Prijedlog zaključka o prihvaćanju hrvatsko – francuskog strateškog partnerstva – političke deklaracije.

Dokument će biti potpisan danas tijekom boravka francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u Hrvatskoj, a dodatno će ojačati suradnju između dviju prijateljskih zemalja.

Sastoji se od dijelova koji se odnose na jačanje bilateralnog i europskog političkog partnerstva, suradnju u pitanjima povezanim s obranom, jačanje gospodarskih odnosa, daljnje povećanje suradnje u obrazovanju te kulturne, znanstvene i akademske razmjene.

Vlada je dala suglasnost Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u razdoblju od 2022. do 2026. za nabavu višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Ugovor o kupnji 12 rabljenih višenamjenskih borbenih aviona potpisat će ministar obrane Mario Banožić i francuska ministrica obrane Florance Parly.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je rekao da će se u četvrtak točno u podne Zagrebom preletjeti dva francuska Rafalea.

Usvojen je i Prijedlog odluke o jednokratnoj pomoći Caritasu Zagrebačke nadbiskupije. Pomoć u prehrambenim proizvodima iz raspoloživih strateških robnih zaliha u protuvrijednosti više od 4 milijuna kuna namijenjena je najsiromašnijim građanima.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni