Za učeničke stipendije Zagreb godišnje izdvaja 50 milijuna kuna

Za učeničke stipendije Zagreb godišnje izdvaja 50 milijuna kuna

Danas postoji šest vrsta stipendija za: izvrsnost, deficitarna zanimanja, učenike nagrađene na međunarodnim natjecanjima, učenike i studente slabijega socijalnog statusa, učenike i studente s invaliditetom te pripadnike romske nacionalne manjine

Grad Zagreb godišnje izdvaja oko 50 milijuna kuna za stipendije koje dodjeljuje i to je samo dio mjera demografske politike koju Grad provodi, objavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

»Svih ovih godina, a počelo je još daleke 1992. dodjelom učeničkih i studentskih stipendija za izvrsnost, Grad Zagreb je izdvojio oko 255 milijuna kuna za mlade«, naglasio je gradonačelnik Milan Bandić i pripomenuo kako se otad nijedanput nije smanjio ni iznos ni broj dodijeljenih stipendija.

Danas postoji šest vrsta stipendija za: izvrsnost, deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva, nagrađene učenike srednjih škola na međunarodnim natjecanjima, učenike i studente slabijega socijalnog statusa, učenike i studente s invaliditetom te pripadnike romske nacionalne manjine.

Milana Vuković Runjić, predsjednica Povjerenstva za dodjelu stipendija Grada Zagreba je rekla kako Grad pokazuje senzibilitet i osjetljivost za one koji zaslužuju poseban vid poštovanja, a to su oni koji teže izvrsnosti jer, naglasila je, naša budućnost leži na mladim ljudima s ambicijom, željom, marljivošću i drugim osobinama prijeko potrebnim našemu društvu. Oni koji već kao mladi pokazuju da žele dati najbolje od sebe ovomu društvu, zaslužuju posebnu pažnju i trebaju biti posebno vrednovani i time se vodimo kada dodjeljujemo stipendije za izvrsnost. Time potičemo demografski rast ne samo u Zagrebu nego i u Hrvatskoj.

Prava, a ne deklaratorna podrška mladima

Članica Povjerenstva Irena Cajner Mraović je pripomenula da iznosi što se dodjeljuju nisu simbolični te da su za mlade ljude financijska, a ne deklaratorna podrška.

Također je kao problem navela da roditelji zbog dodijeljene stipendije gube porezne olaškice na dijete.

»Zato nam svima cilj treba biti promjena Zakona o porezu na dohodak jer ne prepoznaje izvrsnost. Grad Zagreb može samo apelirati na promjenu zakonskog rješenja. Ne možemo govoriti o demografskoj politici, a istodobno lokalnoj samoupravi uzimati za porez, prirez i mirovinsko osiguranje«, apelirao je zagrebački gradonačelnik te najavio da će se koncem ovoga i sljedećeg tjedna dodijeliti stipendije učenicima, studentima i doktorandima za izvrsnost.

Stipendija Grada Zagreba, koja je prepoznata kao stipendija za izvrsnost, prva je Stipendija koju je Grad Zagreb počeo dodjeljivati svojim najuspješnijim učenicima i studentima.

Učenicima i studentima dodjeljuje se 26-u godinu zaredom, a od 2007./2008. akademske godine dodjeljuje se i studentima doktorskog studija (11-u godinu zaredom). Do sada su, uključujući i ovu školsku, odnosno akademsku godinu dodijeljene ukupno 3652 stipendije: 1614 stipendije učenicima, 1980 stipendija studentima i 58 stipendija studentima doktorskog studija, za što je izdvojeno 295 milijuna kuna.

Stipendija za studente – 3.806 kuna

Mnogi od dosadašnjih zagrebačkih stipendista danas su ugledni sveučilišni profesori, znanstvenici i istaknuti javni djelatnici.

Stipendija Grada Zagreba dodjeljuje se na temelju natječaja, koji početkom svake školske odnosno akademske godine raspisuje gradonačelnik Grada Zagreba do kraja rujna za učenike, a za studente do kraja listopada. Obavijest o objavi natječaja objavljuje se u dnevnom tisku, a natječaj na mrežnoj stranici www.zagreb.hr.

Nakon završenog školovanja stipendist je obvezan zaposliti se i raditi na području Zagreba najmanje onoliko vremena koliko je primao Stipendiju.

Neto iznos Stipendije utvrđen se u visini 40 % za učenike, 55 % za studente te 65 % za doktorande prosječne neto plaće u Gradu Zagrebu za razdoblje siječanj – kolovoz godine u kojoj se natječaj za Stipendiju raspisuje. Tako Stipendija za ovu školsku, odnosno akademsku godinu iznosi 2.768,40 kuna za učenike, 3.806,55 kuna za studente i 4.498,65 kuna za doktorande.

Stipendija za učenike koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva iznosi 1.000 kuna za učenike 1. razreda, 1.300 za učenike 2. razreda i 1.600 kuna za učenike 3. razreda. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni