Za specijalističko usavršavanje 82 liječnika osigurano oko 74 milijuna kuna

Za specijalističko usavršavanje 82 liječnika osigurano oko 74 milijuna kuna

„Radimo velike projekte za ostanak mladih u Hrvatskoj, vjerujem da ćemo uskoro potpisati i ostale ugovore za specijalizacije“, poručio je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić

Ivana Vranješ

U Ministarstvu zdravstva danas su uručeni prvi ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga – Specijalističko usavršavanje doktora medicine, koje je objavilo Ministarstvo.

Ugovore je dobilo 17 domova zdravlja i dva Zavoda za hitnu medicinu jedinica područne samouprave u kojima će se usavršavati 82 specijalizanta na primarnoj razini zdravstvene zaštite. Vrijednost ovih ugovora je je više od 74 milijuna kuna, od čega je 85 posto financirano iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto je nacionalno sufinanciranje.

Kako je rečeno, cilj projekta je povećanje broja specijalizacija na primarnoj razini zdravstvene zaštite iz obiteljske medicine, pedijatrije, ginekologije i opstetricije te kliničke radiologije na manje atraktivnim i depriviranim područjima Hrvatske, kao i hitne medicine.

Za financiranje navedenih specijalizacija Ministarstvo je osiguralo financijsku omotnicu u iznosu 187 milijuna kuna, a to je oko 200 specijalizacija te bi se novi ugovori uskoro trebali dodijeliti.

Kvalitetna zdravstvena usluga bez obzira na mjesto stanovanja

„Važno je da se kreće s tim specijalizacijama, da ćemo imati pokrivenu mrežu poglavito u području primarne zdravstvene zaštite i da će hrvatski građani bez obzira gdje žive imati kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Pozivam da se ubrzaju procedure kako bi mladi liječnici krenuli što prije u specijalizacije. Upućujem poziv svima da apsorbiraju europske fondove kao i domaće te čuvaju kvalitetu zdravstva, struke i zdravlja građana Hrvatske“, rekao je ministar Kujundžić.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar istaknuo je da će HZZ i dalje aktivno sudjelovati u provedbi ovih projekata.

„S obzirom da je zdravstveni sektor jedan od najvećih poslodavaca,usko surađujemo s Ministarstvom zdravstva u provedbi mjera aktivne politike zapošljavanja, posebno mjere kojom bi se trebala riješiti problematika zapošljavanja osoba koje su završile školovanje u djelatnosti zdravstva, a koje je potrebno osnažiti za samostalan rad te im omogućiti prvo zapošljavanje, odrađivanje pripravničkog staža kako bi stekle samostalnost u radu”, najavio je Lončar. Radi se o potpori za zapošljavanje, za stjecanje prvog radnog iskustva, pripravništva koja će poticati zapošljavanje osobe koje nemaju staž u svojoj obrazovnoj razini, bez obzira na njihovu dob. Naime, osobama koje nemaju staž u zvanju za koji su se obrazovale u djelatnosti zdravstva do ove godine bilo je omogućeno samo korištenje mjere za stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa koja je ograničena vezano za dob.

„Vjerujemo kako će uvođenje ove mjere doprinijeti poboljšanju položaja zdravstvenih djelatnika na tržištu rada omogućujući im da steknu radno iskustvo neophodno za samostalni rad“, istaknuo je Lončar.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić podsjetio je da je Hrvatskoj na raspolaganju iz Europskog socijalnog fonda 10 milijardi kuna za reforme, za zapošljavanje, cjelovitu kurikularnu reformu, a dio je i za socijalno uključivanje u što spada i ovaj natječaj. Naglasio je kako je 187 milijuna kuna za 200 specijalizacija velika stvar za hrvatsko zdravstvo,za ostanak liječnika u Hrvatskoj. Najavio je i povećanje alokacije za projekt Zaželi za zapošljavanje žena na milijardu kuna kao i 300 milijuna kuna za dodatno zapošljavanje osoblja u dječjim vrtićima.

„Radimo velike projekte za ostanak mladih u Hrvatskoj, vjerujem da ćemo uskoro potpisati i ostale ugovore za specijalizacije“, poručio je Pavić. Ravnateljica Doma zdravlja Zagreb Centar Antonija Balenović je rekla da im je dodijeljeno 12 miljuna kuna za 16 specijalizacija, 10 obiteljske medicine, 4 iz pedijatrije i 2 iz ginekologije.

Smjena generacija

„Ovo će nam puno pomoći, jer su nam liječnici pred mirovinom i kad mladi liječnici završe specijalizacije doći će do izmjene generacije te ćemo očuvati naše ambulante novim zaposlenicima. Imamo 52 specijalizanta, specijalizacije njih 25 financiramo vlastitim novcem. Drago nam je da smo dobili ovu potporu i da je ona usmjerena u primarnu zdravstvenu zaštitu“, rekla je Balenović. Dodala je da je odaziv za specijalizacije bio veliki, a za obiteljsku medicinu javilo se više od 50 kandidata.

Ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije u Samoboru Večeslav Bergman rekao je su dobili više od 13 milijuna kuna za 14 specijalizacije iz obiteljske medicine i 3 iz pedijatrije.

„To nam puno znači i tim novcem ćemo kvalitetno završiti specijalizacije za one dijelove županije gdje nedostaju specijalizanti. Imamo specijalizante koje financiramo, a to je veliki trošak za Dom zdravlja. Inače, interes za specijalizacije je velik, to je veliki plus i motiv da mladi liječnici ostaju u svojoj domovini“, rekao je doktor Bergman.

Specijalizaciju iz pedijatrije dobila je Marija Badurina iz Novalje, a specijalizaciju iz obiteljske medicine dobila je Helena Hrkač iz Đakova.

„Puno mi znači ova specijalizacija, a obavit ću ju u Klaićevoj bolnici, gdje radim od prošlog tjedna. Volim raditi s djecom, to sam oduvijek željela i zato sam upisala Medicinski fakultet. Stoga mi je drago da sam dobila specijalizaciju iz pedijatrije. Nakon specijalizacije želim kao liječnik ostati raditi u Hrvatskoj“, rekla je mlada liječnica.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni