Za spas Velikog koraljenog grebena potrebno 10 milijardi australskih dolara godišnje

Za spas Velikog koraljenog grebena potrebno 10 milijardi australskih dolara godišnje

“Klimatske promjene puno su brže od onog što je očekivala većina znanstvenika”, izjavio je Jon Brodie, istraživač na Sveučilištu James Cook

Za spas Velikog koraljnog grebena, Australska vlada treba uložiti milijardu dolara svake godine u periodu od deset godina za borbu protiv onečišćene morske vode i negativnih utjecaja zbog nastalih klimatskih promjena.

Veliki koraljni greben uvršten je 1981. na UNESCO-ov svjetske prirodne baštine.

Časopis Esturine, Coastal and Shelf Science nedavno je iznio podatke o masovnom izumiranju živih bića na grebenu, ističući kao glavnog krivca zagađenje iz poljoprivrednih i urbanih sredina, kao i negativne učinke ribolova i klimatskih promjena.

Veliki greben je žrtva groznog izbljeđivanja koralja ikada zabilježenog, koje zahvaća 93 posto njihove površine zbog visoke temperature vode.

Naime, možda i neće biti moguće spasiti Veliki koraljni greben, ako australska vlada ne uloži potreban novac, najnovije je upozorenje australskih znanstvenika.

Ogromna prijetnja najvećem koraljnom sustavu na svijetu su klimatske promjene, ali i poljoprivredne otpadne vode, gospodarski razvoj i širenje invazivnih morskih zvijezda zvanih “trnova kruna”.

Da je sadašnji sustav upravljanja otpadnim vodama zagađivačima, kao i suočavanje s klimatskim promjenama neadekvatno u sprečavanju novih degradacija, upozoravaju Jon Brodie i Richard Pearson, istraživači Sveučilišta James Cook. Brodie i Pearson su objavili svoju detaljnu studiju u glasniku Estuarine, Coastal and Shelf Science Journal.

U priopćenju objavljenom u četvrtak, 19. svibnja 2016. procjenjuje se da bi australska vlada trebala deblokirati 6,5 eura na 10 godina za poboljšanje kvalitete vode bez čega će “Veliki koraljni greben biti u terminalnom stadiju za pet godina”.

“Klimatske promjene puno su brže od onog što je očekivala većina znanstvenika”, izjavio je Jon Brodie.

Glasnogovornik ministarstva okoliša Greg Hunt izjavio je ranije da je vlada učinila do sada više nego što je učinjeno ikada prije na zaštiti tog mjesta.

Veliki koraljni greben, niz koraljnih grebena duž sjeveroistočne obale Australije u Koraljnome moru, između Torresova prolaza na sjeveru i rta Sandy na otoku Fraser na jugu, dug je oko 2000 km, širok oko 2 km u sjevernom i mjestimično oko 150 km u južnom dijelu. Koraljni grebeni vide se samo za niske vode, a koraljnih otoka ima malo. (M. F.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni