Za sjedište Europske agencije za lijekove natječe se 19 gradova

Za sjedište Europske agencije za lijekove natječe se 19 gradova

»U ovom trenutku nesreće globalnog terorizma, Hrvatska je jedna od najsigurnijih zemalja. S druge strane, imamo tradiciju kvalitete, zagrebački Farmaceutski fakultet je star 135 godina, Hrvati su već u 11. i 12. stoljeću imali uređene ljekarne«, rekao je ministar Kujundžić.

Grad Zagreb ima sve što je potrebno za kvalitetno udomljavanje Europske agencije za lijekove (EMA) i u utrci s još 18 europskih gradova ima dobre izglede da dobije tu agenciju koja se treba preseliti iz Londona nakon izlaska Velike Britanije iz EU-a, istaknuli su u srijedu u Bruxellesu ministar zdravstva Milan Kujundžić i gradonačelnik Milan Bandić.

Kujundžić, Bandić i ravnatelj Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) Siniša Tomić predstavili su u srijedu prostorijama predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Bruxellesu kandidaturu Grada Zagreba za sjedište EMA-e. Predstavljanje je bilo u prvom redu namijenjeno diplomatima zemalja članica, europskim parlamentarcima i europskoj javnosti.

Europska komsija bi do kraja ovoga tjedna trebala dati ocjenu svih pristiglih kandidatura – ukupno 19 europskih gradova je iskazalo interes, među njima Barcelona, Beč, Amsterdam, Milano, Bratislava, Varšava, Sofija, Bukurešt itd. – a konačno odluku trebali bi donijeti šefovi država ili vlada zemalja članica na summitu sljedeći mjesec. Odluku bi onda još formalno trebalo potvrditi u studenom na ministarskoj razini. EMA je najveća europska agencija s oko 900 zaposlenih stoga bi njezino udomljavanje bilo iznimno korisno u ekonomskom i znanstvenom smislu.

Hrvatska za sjedište EMA-e nudi zgradu Sky Office na Zagrebačkoj aveniji koja ima 32 tisuće kvadrata poslovnih prostora u dva tornja s 22 kata. Osoblju EMA-e nudi se pomoć prilikom preseljenja – posebna služba koja će im ponuditi niz usluga, od pomoći pri dobivanju potrebnih dozvola boravka i pri ispunjavanju prijave poreza, preko pomoći prilikom traženja zaposlenja za partnere i članove obitelji, do informacija o tome kako mogu provoditi slobodno vrijeme.

Kujundžić i Bandić kao jednu od glavnih prednosti Zagreba navode sigurnost.

“Mi idemo čistog obraza. Donijet ćemo ono što nema nijedna europska metropola, a to je sigurnost, otvorenost, grad po mjeri čovjeka. Neka prije glasovanja ljudi koji odlučuju pozovu svoje veleposlanike u Hrvatskoj i pitaju ih kako je živjeti u Hrvatskoj, kako je živjeti u Zagrebu. Ako ih budu pitali oni će im reći istinu i onda ne dvojim da ćemo ne samo ući u uži izbor, nego i da ćemo dobiti ovu utakmicu”, rekao je gradonačelnik Bandić, koji je natjecanje za sjedište EMA-e usporedio s Ligom prvaka u nogometu.

“Ne volim govoriti u čemu su Hrvati bolji, ali u ovom trenutku nesreće globalnog terorizma, Hrvatska je jedna od najsigurnijih zemalja. S druge strane, imamo tradiciju kvalitete, zagrebački Farmaceutski fakultet je star 135 godina, Hrvati su već u 11. i 12. stoljeću imali uređene ljekarne, naša agencija HALMED jedna je od najbolje ocijenjenih nacionalnih agencija. U Hrvatskoj postoji znanje, iskustvo i tradicija, a s druge strane je kvaliteta života u Zagrebu o čemu govori gradonačelnik Bandić”, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Među djelatnicima EMA-e je provedena ankete po kojoj ispada da bi preseljenje u neke za njih neatraktivne destinacije dovelo do toga da bi u tom slučaju napustili agenciju što bi moglo dovesti do nemogućnosti osiguranja kontinuiteta rada odmah po preseljenju. Iako anketa nije javno objavljena, ipak su procurili neki detalji. Tako ispada da su za zaposlenike EMA-e najatraktivniji Amsterdam, Barcelona i Beč, dok bi najmanje 90 posto njih radije napustilo EMA-u nego se preselilo u Varšavu, Bukurešt ili Sofiju. Zagreb je u skupini od osam najneatraktivnijih gradova.

Zaposlenici EMA-e ne odlučuju o sjedištu, nego zemlje članice. Međutim, ovo je vrsta pritiska budući da je Komisija kao jedan od uvjeta postavila kontinuitet poslovanja, praktički agencija bi, kada za to dođe vrijeme, u petak trebalo završiti s radom u Londonu, a već u ponedjeljak nastaviti normalno raditi na novoj lokaciji, što bi moglo biti dovedeno u pitanje ako veliki broj djelatnika napusti agenciju.

“Teško je nešto komentirati što je anonimno. Ja ću citirati predsjednika Tuđmana – ki bi, da bi – inače, svojim rječnikom mogu reći, tko se zadnji smije najslađe se smije”, kaže gradonačelnik Bandić.

Neki gradovi, primjerice Beč, nude besplatni najam zgrade za sjedište za prvih 25 godina. Na pitanje što u tom smislu nudi Zagreb, Bandić je rekao da hrvatski glavni grad ima za 30, 40 posto jeftiniju ponudu od svih drugih gradova.

“Ne bih htio obećavati da je nešto džabe, ne bih onda šest puta bio biran za gradonačelnika jer nema ništa džabe, ali smo za 30, 40 posto jeftiniji od drugih”.

Novinara portala EUobserver zanimalo što ako neki djelatnik homoseksualac želi sklopiti brak, a čuo je da su u Hrvatskoj zabranjeni istospolni brakovi. Gradonačelnik Bandić je mu je odgovorio da ima pogrešnu informaciju, da je moguće imati registrirano partnerstvo.

“Ja ne dijelim svjetonazor gay populacije, ali se s njima rado družim i pijem kavu. Stojim im uvijek na usluzi, ali nikad neću hodati s njima na čelu kolone na gay paradi jer bi to bilo licemjerno, ali ja poštujem različitosti”, rekao je Bandić. (Hina)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni