Za Silvestarsku noć eterična ulja geranija i slatke naranče

Za Silvestarsku noć eterična ulja geranija i slatke naranče

Predstojeće Silvestrovo osim mirisima kolača i blagdanske trpeze treba oplemeniti i finim mirisima eteričnih ulja koja će „začiniti“ praznični ugođaj. Fitoaromaterapeut Saša Radulović za novogodišnju noć predlaže osim mirisa smirujućih eteričnih ulja ylang ylanga, nerolija, ruže i drugih i topli božićni čaj od komadića nešpricane naranče i eko šipka. Upozorava da treba kupovati provjerena eterična ulja u specijaliziranim trgovinama

Snježana Kratz

Božićni i novogodišnji blagdani vrijeme je kada se pored trpeze pažnja posvećuje i uređenju doma. Ukrašavanje i stvaranje svečanog ugođaja šarenim svjetlucajućim lampicama, ukrasnim kuglama, cvjetnim aranžmanima dio su prazničnog ambijenta. Ljepotu interijera, reći će njegovi dizajneri, uvijek je svrsishodno „začiniti“ i finim mirisima. To se u vrijeme blagdana ne odnosi samo na mirise kolača već i na ugodne aromatične mirise eteričnih ulja. Kako bi oni „zavladali“ i svakom domu dali posebnu notu valja znati koja, kakva i gdje kupiti eterična ulja odnosno kako ih kombinirati. Jedan od vrsnih znalaca o eteričnim uljima jest fitoaromaterapeut Saša Radulović iz Zagreba koji je znanje aromaterapije stjecao u glasovitom centru „Cedrus“ kod uglednog stručnjaka s tog područja dr. Stribora Markovića. Tamo je Radulović jedno vrijeme radio i asistirao a ponosni je vlasnik diplome West Coast Institute of Aromatherapy.

Kućni ambijent osvjedočenog ljubitelja biljaka nerijetko će (o)živjeti mirisom ugodnog eteričnog ulja bergamota i limuna koji je kaže dobar antiseptik za zimsko razdoblje. Ističe da su eterična ulja blagotvoran mirisni detalj i za predstojeće Silvestrovo pa za tu noć i prve sate Nove godine preporuča kombinaciju geranija i slatke naranče. Uz božićni čaj od komadića nešpricane naranče i pravoga (eko) šipka blagdani će dobiti na ugodi. Njemu su najdraža eterična ulja vetivera, a smirujući su, otkriva, ylang ylang, jasmin te neroli koji ima i afrodizijačka svojstva. Sandalovina je dobra za meditaciju, paprena metvica za različita okupljanja jer potiče brbljavost, dok su eterična ulja čajevca, kadulje i lovora neprijatelji stafilokoka. Radulović koji vodi Udrugu Anias de Moras nemalo promiče kulturu eteričnih ulja odnosno fito i aromaterapije. Održava radionice prirodne i dekorativne kozmetike, aromaterapije za trudnice i novorđenčad ali i radionice aromaterapije za pse.

Ljubav prema aromaterapiji Radulović koji je inače novinar po struci, gaji još od mladih dana i vremena kada je imao problema s kožom koje nije uspijevao riješiti postojećim kremama. Zamijetio je kaže da su mnoge od njih sadržavale emulgatore i razne zgušnjivače pa je on pribjegao vlastitoj izradi. Spajajući više biljnih i eteričnih ulja riješio je tegobe i krenuo putem aromaterapije. Znanje i kvaliteta eteričnih i biljnih ulja može riješiti dosta zdravstvenih problema, kaže on, otkrivajući recept za tegobe s masnom kožom i reguliranjem lučenja sebuma, za što je dobar spoj ulja jojobe i lješnjaka. Zabluda je, ističe, da se eterična ulja ne mogu nanositi na kožu. Da bi se to (u)činilo treba se kvalitetno educirati i nabavljati prava ulja. Nikako ih ne treba kupovati na tržnicama i u supermarketima već u odgovarajućim specijaliziranim trgovinama.

Kod nas su dva kvalitetna brenda u ponudi: belgijski Pranarom kojeg je tamošnje ministarstvo zdravlja kategoriziralo kao dodatak prehrani odnosno Oshdahi. Eterična ulja po desetak i nešto više kuna zasigurno nisu kvalitetni i zdravstveno valjani proizvodi koji bi se u tom smislu mogli nanositi na kožu ili drukčije koristiti. Kako je već zavladala sezona prehlada, a i gripa je pred vratima Radulović predlaže tretmane svrsishodnih inhaliranja sa eteričnim uljima. Objašnjava i zašto zagovara francuski model aromaterapije kojeg ponajprije karakterizira preciznost u odabiru i načinu korištenja kemijski i botanički definiranih eteričnih ulja. Posebice korištenje njihovih većih doza odnosno njihova oralna, rektalna i vaginalna upotreba, a ne samo dermalna i inhalacijska primjena, koja se češće spominje u anglosaksonskom pristupu. Eterična se ulja u francuskom modelu koriste smislenije i konkretnije a svako ulje ima jasan popis indikacija, tegoba i bolesti za koje se koriste.

Francuski model aromaterapije

Radionica aromaterapije
Radionica aromaterapije

Francuski model aromaterapije primjerice ne prepoznaje “eterično ulje ružmarina”, jer postoji više njegovih kemotipova. Eterična ulja dobivena iz iste botaničke vrste mogu imati različiti kemijski sastav ovisno o staništu, mikroklimi i malim genetskim modifikacijama. Ružmarin primjerice, objašnajva Radulović, ima tri kemotipa različitog sastava i djelovanja od kojih je kemotip kamfor štetan za jetru, kemotip verbenon je liječi, a kemotip cineol je najbolji za poticanje periferne cirkulacije. Tako se i iza naziva eukaliptus krije sedam pa i više različitih ulja: eukaliptus radiata koji je zbog nižeg sadržaja cineola u odnosu na eukaliptus globulus manje iritativan te je pogodan i za primjenu kod djece. Manje je poznato da Limunski eukaliptus zbog aldehida djeluje bolje protuupalno i analgetično dok je eukaliptus dives zbog tvari piperitona izvrstan za njegu masne kože i preporučljiv kao mukolitik. Eukaliptus polibraktea kripton pokazao je snažno antivirusno djelovanje uključujući i tako napadnuti urogenitalni trakt odnosno postojanje humanog papiloma virusa (HPV). Eukaliptus polibraktea cineol ima veći udio cineola od potonjeg dok eukaliptus smithii uz stimulativno-sedativno pokazuje najbolje djelovanje u slučaju bolnih zglobova i mišića. Timijan primjerice bilježi devet kemotipova različitog farmakološkog djelovanja no i druge biljke daju eterična ulja različitih kemotipova.

„Kada kupite bočicu eteričnog ulja na kojem piše samo ružmarin, eukaliptus ili timijan, kako znate što ste kupili i za što ćete to ulje koristiti?“ upozorava Radulović ističući kako natpis „sto posto čisto eterično ulje” ne garantira i da se zaista radi o kvalitetnom i sigurnom eteričnom ulju za korištenje. Eterična ulja zbog malih molekula i lipofilnosti kroz kožu brzo ulaze u organizam, djeluju momentalno prilikom udisanja i kao takva moraju biti zdravstveno kvalitetna i provjerena.

Kako se pravilno inhalirati

U zakipjelu vodu, malo rashlađenu da se ne bi opekla nosna sluznica, ukapa se kap eteričnog ulja eukaliptus radiate. Inhalira se pet minuta i to tako da se svake minute ukapne kapljica eteričnog ulja i udiše minutu i tako redom.

Lavanda česta u primjeni

Eterična ulja lavande često se oralno primjenjuju ali samo određena i kemotipizirana. To je eterično ulje dobro za njegu kože, a neke njezine vrste kao španjolska lavanda, u malim je količinama blagotvorna za rješavanje problema sa strijama, dok je u drugom slučaju neurotoksična.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni