Za sigurnije slijepe pješake

Za sigurnije slijepe pješake

»Zahvalan sam policajcima koji su uložili napore da pločnik postane sigurnije mjesto, barem kada je riječ o biciklistima, ali i romobilistima«, kaže Stjepan J. na kojega su biciklisti u više navrata nalijetali na nogostupu

Snježana Kratz

Poučavanje biciklista o problemima slijepih osoba u prometu koje je u okviru Europskog tjedna mobilnosti danas održano u Parku Stara Trešnjevka okupilo je mali broj sudionika. Govorilo se o tome kako voziti bicikl po pješačkom pločniku, gdje ih parkirati, na koji se način obratiti slijepom pješaku i sl.

Branimir Šutalo (desno)

»Širiti svijest o problemima pristupačnosti kao i potrebi većeg broja zvučnih semafora u gradu, staza vodilja slijepih odnosno edukacije biciklista o poteškoćama koje slijepi imaju na cesti, ponajprije pješačkom pločniku”, problemi su s kojima se susrećemo svakodnevno i koje treba rješavati«, poručio je Branimir Šutalo, predsjednik Udruge slijepih Zagreb i savjetnik gradonačelnika za osobe s invaliditetom.

On je spomenutom tematskom okupljanju istaknuo kako je poučavanje sugrađana o problemima slijepih osoba ponajprije u prometu, najvažnija stavka njihovog boljeg i sigurnijeg kretanja.

Druženje je drugu godinu za redom upriličeno povodom Europskog tjedna mobilnosti  koji se održava od 16. do 22. rujna pod motom „Sigurno kretanje slijepih i slabovidnih uz sigurno bicikliranje”. Inicijator druženja je Grad Zagreb odnosno Darinka Jug dugogodišnja biciklistica i voditeljica gradskog Greenway projekta.

Mali broj sudionika dodatno prorijedila kiša

Događaj koji nažalost nije okupio zamjetan broj sudionika omela je kiša, a slijepi nisu krili žaljenje što im u tom životnom važnom problemu ni mediji nisu dali veću pozornost. To više jer širenjem »javne riječi« o načinu kako pomoći i čemu se valja naučiti kada su oni u pitanju nema alternativu.

»Cilj nam je bio ukazati Zagrepčanima da se među njima kreću i slijepe osobe, pa je potrebno povesti više računa, kako se primjerice biciklisti voze po pješačkom pločniku i na koji način paze na te svoje sugrađane«, rekla je Darinka Jug.

Dodala je kako se valja stalno upozoravati na nepropisno parkiranje bicikala to više jer se za njih već neko vrijeme, ustrojavaju parkirališna mjesta po gradu. »Željeli smo povezati bicikliste i slijepe, da se u ovom druženju razmjene informacije na koji način primjerice, vozač bicikla može i treba upozoriti slijepu osobu na pločniku o tome s koje strane joj se približava. Na koji način takvog sugrađanina zaobići, kako joj možebitno ne bi zahvatio bijeli štap s kojim slijepi po pločniku hoda uz pomicanje lijevo – desno«, rekla je Jug.

Važno je to, rečeno je, jer slijepi pješaci bilježe neugodna iskustva naleta biciklista na njih, bilo je i polomljenih bijelih štapova i biciklista koji se uz sve to slijepoj osobi ne bi ispričali. Ima na žalost i onih koji ne bi ni pomogli u slučajevima kada bi im zbog bezobzirne vožnje bijeli štap završio u kotaču bicikla.

Značaj podizanja prometne kulture

Biciklisti trebaju naučiti da bijeli štap kao pomagalo osobi koja ne vidi, ima svoj radijus »kretanja« na pločniku. Kao takvo pomaže joj da njime hoda ali uz čvrsti »osolnac«, odnosno uz pomoć orijentira zgrade ili kuće ako na tom putu postoje. Stoga svaki nepropisno parkirani bicikl, združen s ostalim preprekama dovode u opasnost takve ljude. Nemalo su to uz dvokotače i kante za smeće, žardinjere, poštanski sandučići postavljeni u razini očiju, viseće tegle za cvijeće,terase kafića, stupići, udubljeni šahtovi, otvorene prozorske žaluzine,reklamni panoi i dr.

Iako ove, kao ni prošle godine na svojevrsnom druženju nije bilo predstavnika policije, doznajemo da pomaka na bolje ipak ima. To više, jer kako nam je rekao Trešnjevčanin, slijepi Stjepan Jambrešić, na kojega su u više navrata biciklisti nalijetali na pješačkom pločniku i potrgali mu dva bijela štapa, situacija se nemalo njihovom zaslugom promijenila.

»Ne znam je li tako u cijelom gradu, ali na potezu Ozaljska, Trešnjevački plac odnosno Remiza gdje se često krećem, biciklisti su postali obzirniji. Zahvalan sam stoga policajcima, ponajprije prometnog Odjela PU Zagrebačke, koji su u okviru svojih mogućnosti uložili napor(e) i učinili da mi pješački pločnik postane sigurnije mjesto, barem kada je riječ o biciklistima, ali i romobilistima.

U odnosu na prošlu godinu, ove me vozači bicikala na pločniku upozore s koje strane se nalaze, pozvone, uspore, doviknu ako su mi iza leđa ili ispred mene. Zato sam sretniji i sigurniji slijepi pješak«, zaključio je Stjepan.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni