Za referendum o mirovinskoj reformi prikupljeno 708.713 vjerodostojnih potpisa

Za referendum o mirovinskoj reformi prikupljeno 708.713 vjerodostojnih potpisa

Vlada je u četvrtak sa sjednice u saborsku proceduru uputila Izvješće o provedenoj provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača te zakonitosti postupka prikupljanja potpisa birača iz Zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma Građanske inicijative „67 je previše“.

Naime, Inicijativa »67 je previše« je prikupila dovoljan broj potpisa za raspisivanje refereduma za izmjenu Zakona o mirovinskom osiguranju.

Državnik tajnik u Ministarstvu uprave Darko Nekić izvjestio je kako se procjenjuje se da je za referendum prikupljeno  708.713 vjerodostojnih potpisa.

„S obzirom da na potpisnim listama za prikupljanje potpisa nisu navedena mjesta prikupljanja potpisa , nije se moglo utvrditi jesu li potpisi u skladu s odredbom članka 8 C Zakona o referendumu i prihvatili smo zaključak kako slijedi, da se prihvati izvješće i uputi u saborsku proceduru“, rekao je Nekić.

Vlada je na sjednici između 19 točaka dnevnog reda usvojila i Prijedlog odluke o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola za školsku godinu 2019/2020.

„Na taj način Ministarstvo znanosti i obrazovanja nastavlja sufinanciranje učenika. Najveći broj učenika ostvaruje pravo sufinanciranja od 75 % troškova međumjesnog javnog prijevoza. To je isto kao i u prošloj školskoj godini za učenike koji su redovno upisali i pohađaju srednju školu, bez obzira kupuju li kartu za vlak ili autobus, bitno je da je udaljenost od prebivališta do škole više od 5 kilometara “, pojasnila je ministrica Blaženka Divjak.

Osim ovog sufinanciranja sa 100 % se financiraju mjesečne učeničke karte učenicima koji su korisnici zajamčene minimalne naknade ili pomoći za uzdržavanje, odnosno učenicima bez roditeljske skrbi.

„Za provođenje ove odluke osigurano je više od 292 milijuna kuna nešto u ovoj, a nešto u slijedećoj godini, sve u skladu s našim projekcijama, od prošle godine oko 65 tisuća učenika, odnosno 45 posto svih učenika srednje škole koristi ovu vrstu sufinanciranja“, zaključila je ministrica Divjak.

Predsjednik Vlade je na sjednici osudio i nedavne napade na pripadnike srpske nacionalne manjine u Uzdolju , Đevaskama i Viškovu.

„Ovi napadi su različitog karaktera, ali je najvažnije da je policija reagirala brzo i da su pronađeni počinitelji svih nedjela. Hrvatski sustav i institucije reagiraju dobro, djela koja su se dogodila su djela individualnih osoba, a ne odraz bilo kakve politike ili klime u društvu, djela za koje će konkretne osobe odgovarati u hrvatskom pravnom sustavu. To želim podcrtati“, rekao je Plenković. Dodao je da Vlada gradi politiku uključivosti svih nacionalnih manjina u RH u politički život i štiti njihova prava.

„ Želimo da se svi pripadnici nacionalnih manjina u Hrvatskoj osjećaju sigurno i dobro. To je jedno od naših temeljnih načela i od toga nećemo odustati“, poručio je premijer Plenković. Odbacio je tezu o Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti jer kako je rekao Hrvatska je riješila sve svoje temeljne nacionalne zadaće.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni