Za razvoj održivog turizma bitno je poboljšati prometnu, energetsku i okolišnu infrastrukturu

Za razvoj održivog turizma bitno je poboljšati prometnu, energetsku i okolišnu infrastrukturu

„Kako bismo mogli sačuvati prirodna bogatstva, a istovremeno imati uspješan turizam, potrebno je ujednačiti skrb o prirodi s kulturnom ponudom i odmaknuti se od tradicionalne preintenzivne sezonske iskoristivosti koja je prilično tipična za našu zemlju, ali i druge zemlje SEI”, kaže Reiner

 Ivana Vranješ

U Hrvatskom saboru u ponedjeljak je održan sastanak parlamentarne skupštine Parlamentarne dimenzije Srednjoeuropske inicijative (SEI) na temu “Razvoj turizma i lokalna zajednica: kako promicati održivost?“

Na sastanku su predstavnici parlamentarnih SEI zemalja članica raspravljali o pozitivnim i negativnim učincima turizma na gospodarstvo, infrastrukturu i okoliš u lokalnoj zajednici. Sastanak je održan u sklopu hrvatskog predsjedanja Parlamentarnom dimenzijom SEI.

Uoči glavne rasprave održana je konferencija za novinare na kojoj su istaknute ključne komponente za razvoj održivog turizma.

„Jedna od bitnih komponenti za razvoj održivog turizma je prometna infrastruktura kako bi se smanjila zagađenja od ispušnih plinova, zatim okolišna infrastruktura, odnosno vodoopskrba, zbrinjavanje otpada, kontrola onečišćenja te energetska infrastruktura pri čemu se fokus mora staviti na alternativne izvore energije kao što je biomasa, sunčeva energija, energija vjetra“, pojasnio je potpredsjednik Sabora, akademik Željko Reiner.

Naglasio je kako turizam da bi bio održiv mora biti ekonomski održiv, ali mora zadovoljavati i potrebe društva, čuvati okoliš i kulturnu baštinu. Jer, briga za baštinu i njenu promociju osigurava ne samo nove poduzetničke inicijative, nego i mogućnost otvaranja novih radnih mjesta.

„Kako bismo mogli sačuvati prirodna bogatstva, a istovremeno imati uspješan turizam, potrebno je ujednačiti skrb o prirodi s kulturnom ponudom i odmaknuti se od tradicionalne preintenzivne sezonske iskoristivosti koja je prilično tipična za našu zemlju, ali i druge zemlje SEI”, dodao je Reiner. Najavio je i sljedeću konferenciju koja bi mogla biti usmjerena na proširenje Europske unije.

Zamjenik glavnog tajnika Parlamentarne dimenzije SEI Antal Nikoletti je rekao kako u svim zemljama turizam ima važnu ulogu u gospodarstvu. Naglasio je kako je jedan od najvećih izazova turizma kako se ljeti nositi s nedostatkom radne snage.

„Još jedan izazov je digitalna transformacija, jer znamo da se konzumenti s vremenom radikalno mijenjaju pa je potrebno se prilagoditi novonastaloj situaciji. To je i prigoda, jer se nama članicama SEI daje mogućnost da se uključimo u globalni sustav turizma, a uključivanje EU fondova u zajedničke regionalne projekte je također dobra prilika“, istaknuo je Nikoletti.

Predsjednik Parlamentarne dimenzije SEI Peđa Grbin je podsjetio da je Hrvatska preuzela predsjedanje Srednjoeuropskom inicijativom od Bjelorusije prošle godine, u sklopu čega je Sabor preuzeo vođenje Parlamentarnom dimenzijom te nakon sastanka predsjedanje Srednjoeuropskom inicijativom preuzima Italija.

„Na početku godine definirali smo održivi turizam kao prioritetnu raspravu u sklopu Parlamentarne dimenzije, imajući u vidu da Rumunjska, Bugarska i neke druge zemlje imaju slične probleme u turizmu kao Hrvatska“, rekao je Grbin. U svibnju ove godine na raspravi o održivom turizmu usvojena je i deklaracija kojom su SEI članice pokazale predanost ka promjenama dosadašnje paradigme u turizmu.

„Na današnjem sastanku ćemo se ćemo se koncentrirati na probleme koji današnji oblik turizma ima za lokalnu zajednicu a koji je iz hrvatskog kuta gledanja sezonski i koncentriran na uske lokalne pojaseve. Turizam uz sve svoje dobre strane ima i čitav niz loših. Glavna podloga za današnju raspravu je izlaganje Instituta za turizam koji je izradio Studiju utjecaja turizma na Splitsko-dalmatinsku županiju. Osim ove studije prezentirat će se i druga saznanja o utjecaju turizma na lokalnu zajednicu“, najavio je Grbin.

 Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni