Za priključak vode na teret Grada stiglo 12 000 zahtjeva

Za priključak vode na teret Grada stiglo 12 000 zahtjeva

Zagrepčani koji nemaju priključenu vodu na gradski vodoopskrbni sustav i dalje mogu preda(va)ti zahtjeve u Patačičkinu 1b. Troškove priključka snosi Grad, a sanacije ceste i izgradnje šahta podnositelj zahtjeva

»Odluka o priključenju na komunalne vodne građevine kojom je propisana mogućnost korištenja financijske potpore Grada Zagreba, prilikom podmirenja tih troškova (za kućanstva) stupila je na snagu 2. kolovoza 2016. godine. Do sada je zaprimljeno oko 12 000 zahtjeva te su svi u nekoj od faza obrade. Kako još uvijek traje obrada zahtjeva, ne možemo znati konačni postotak protupravno izgrađenih priključaka, no za sada on iznosi oko dvadeset posto obrađenih zahtjeva«. Rekli su to u Uredu direktorice Vodoopskrbe i odvodnje d.o.o., (VIO) na upit ZG-magazina o tome koliko je do danas obrađeno i ustrojeno vodovodnih priključaka koje građanima financira Grad Zagreb.

Za legalizaciju priključaka više od 14 milijuna kuna

Za legalizaciju priključaka Grad je namijenio 14.250.000 kuna, stoji u Zaključku o preraspodjeli sredstava planiranih u Proračunu Grada Zagreba za 2017., od 19. lipnja ove godine. Mogućnost ustroja vodovodnog priključka na teret Grada traje i dalje, kažu u Vodovodu, dok je zaprimanje zahtjeva za reguliranje statusa protupravno izgrađenih vodovodnih priključaka završeno s 31. prosinca prošle godine. Koliko je dosada zaživjelo novih priključaka na vodu u Zagrebu, nismo dobili odgovor u VIO-u , kao ni na to hoće li se radovi obavljati i preko zime ili će građani koji tek uvode vodu čekati do proljeća. Kako se još uvijek ažuriraju zahtjevi, u Vodovodu ne znaju ni brojku onih s nepotpunom dokumentacijom i na što se ona ponajviše odnosila (zemljišne knjige i sl.).

Znaju tek da građani koji nemaju vodovodni priključak i nadalje mogu preda(va)ti zahtjeve s priloženom dokumentacijom (dostupan je na službenim stranicama www.vio.hr) na šalteru priključaka u Ulici Eleonore Patačić 1b, te se informirati u Centru za korisnike Zagrebačkog holdinga. Telefon je 072 500 400 po cijeni fiksnog telefonskog paketa.

U troškove ustroja priključka vode, kako doznajemo, uključeni su svi radovi koji se ugovaraju sa Vodoopskrbom i odvodnjom d.o.o. a ponajprije izvedba priključka, građevinski i montažni radovi uključujući i vodomjer. Međutim, troškove sanacije ceste i radova na tzv. internom dijelu vodovodne instalacije, uključujući i šaht (vodomjerno okno) snosi podnositelj zahtjeva. Potonja se odluka odnosi na sve građane koji pripadaju jedinici lokalne samouprave Grad Zagreb.

Preporuka je da se napravi vlastiti troškovnik

Za sva pitanja građani se, kažu u Vodovodu, mogu obratiti i putem e-pošte na vio.upiti@zgh.hr ili gore navedeni telefon. O tome kolika je cijena vodovodnog priključka ne može se, tvrde, unaprijed govoriti, jer se ona formira izradom troškovnika nakon izvida na terenu i temeljem stvarnih troškova svakog priključka.

Kako bi započeli postupak priključenja vode treba se dobro informirati, učiniti vlastiti troškovnik u koji valja uvrstiti izdatke za sanaciju ceste, to više jer je primjerice cijena prijekopa četvornog metra kolnika 369 kuna bez PDV-a, a trotoara 256 kuna. Kako bi radovi za ustroj vode uopće počeli prvo valja podmiriti troškove sanacije ceste (asfalta) nakon čega radovima pristupaju djelatnici Vodovoda.

Informacije o prijekopu i sanaciji ceste mogu se dobiti u Zagrebačkim cestama na telefon 01/ 2356 452 ili 2356 444 te na adresu e-pošte suglasnost@zgh.hr. U obrascu za prijekop, kako doznajemo, valja navesti svrhu, mjesto prijekopa, predviđena oštećenja, vrijeme izvođenja radova i dr. Građani koji trebaju dodatnih informacija mogu kontaktirati i Vodovod na telefon 01/ 6163 600.

Snježana Kratz

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni