Za povećanje energetske učinkovitosti osigurano 270 milijuna kuna

Za povećanje energetske učinkovitosti osigurano 270 milijuna kuna

Za projekt energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije kompanija Ericcson Nikola Tesla dobila je od Fonda i Ministarstva 20 milijuna kuna, dok je tvrtka Dalekovod proizvodnja je za svoj projekt energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije dobio 2,7 milijuna kuna

U prostorima Hrvatskih voda u ponedjeljak potpisani su ugovori o dodjeli bespovratnih potpora u sklopu poziva „Povećanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama.“

Ugovore su potpisali i uručili korisnicima sredstava ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš.

Poziv je objavljen u listopadu 2017. godine, a na njega je pristigao 131 projektnih prijedloga malih, velikih i srednjih poduzeća. Uvjete je zadovoljilo 77 projektnih prijedloga.

Iako je inicijalno bilo predviđeno da se u sklopu poziva dodijeli 114 milijuna kuna zbog kvalitetnih projektnih prijedloga iznos je povećan na gotovo 270 milijuna kuna. Sredstva su osigurana u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić je rekao kako je iz perspektive Ministarstva velika stvar da se sufinancira povećanje energetske učinkovitosti u ovom sektoru.

„Činjenica da je pristiglo više od 130 projektnih prijedloga od čega je 77 dobilo sredstva u vrijednosti većoj od inicijalne govori koliko cijenimo uloženi trud u projektne prijedloge”, rekao je ministar čestitajući poduzećima na izrađenim projektima. Dodao je kako vjeruje da će biti još ovakvih natječaja, jer ideja je vrlo jasna.

„Sektor koji najviše kreira dodanu vrijednost treba biti potaknut da radi još i više”, dodao je ministar Ćorić. Istaknuo je da realizacijom projekata će se smanjiti emisije CO2 za više od 17 tisuća tona.

„Nakon jedinica lokalne uprave i samouprave, odnosno građana na red su došli i poduzetnici koji su dobili priliku da svoje poslovanje unaprijede kroz energetsku učinkovitost. Drago mi je što smo poduplali sredstva koja su inicijalno predviđena, što znači da je interes od strane industrije bio izuzetno velik, a javni poziv dobro pogođen“, rekao je Dubravko Ponoš, direkor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ovim pozivom nisu bili obuhvaćeni OPG-ovi i proizvođači hrane, ali do kraja godine i za njih se planira javni poziv .

„Fond će napraviti još nekoliko radionica, jer sva sredstva koja su odobrena neće biti lako omogućiti onima kojima su najpotrebnija. To je birokratska i komplicirana procedura te Fond želi pomoći da se ne dogode nikakve greške u provedbi jer bi time iznosi bili manji. Vjerujem da smo pokazali znanje i energiju u dosadašnjem dijelu procesa i da ćemo surađivati i dalje i te da će sva sredstva biti tamo gdje su najpotrebnija kod poduzetnika”, istaknuo je Ponoš.

Za projekt energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije kompanija Ericcson Nikola Tesla dobila je od Fonda i Ministarstva 20 milijuna kuna, a ukupna vrijednost projekta je više od 75 milijuna kuna.

„Definirat ćemo projekt na način da postignemo značajnu energetsku efikasnost unutar kompanije kroz sve procese i organizacijske jedinice. Za proizvodne kompanije znači jako puno koristiti prirodne izvore energije i smanjiti potrošnju električne energije, a u narednom periodu to smanjenje energije može biti za oko 30 do 40 posto. Projekt bi trebao završiti 2020. godine kako je definirano i ugovorom o poticajima“, rekla je predsjednica Uprave Gordana Kovačević

Dalekovod proizvodnja je za svoj projekt energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije dobio 2,7 milijuna kuna.

„Poticaji će se koristiti za dio rasvjete proizvodnih pogona i za modernizaciju potrebnih proizvodnih kapaciteta. Proizvodimo metalne konstrukcije za dalekovode, za prometnu infrastrukturu i trafostanice i u tom segmentu sav naš proizvodni asortiman traži nužno ulaganje u proizvodne kapacitete. To su primjerice strojevi za automatsko zavarivanje. Dalekovod kao veliki proizvodni sustav ne može se samo oslanjati na pomoć države , ali je to vrijedna pomoć i potiče nas da dalje ulažemo u proizvodni segmnet, jer moramo biti konkurentni na globalnom tržištu”, istaknuo je predsjednik Uprave Gordan Kolak.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni