Za poticanje zapošljavanja 90 milijuna kuna

Za poticanje zapošljavanja 90 milijuna kuna

Namjena potpora je ulaganje u materijalnu imovinu, odnosno kupovina strojeva i opreme koji će doprinijeti tehnološkoj obnovi, modernizaciji i proširenju proizvodnog asortimana. Troškovi nematerijalne imovine prihvatljivi su isključivo do granice od 25% ukupnih prihvatljivih troškova ulaganja

Ministarstvo gospodarstva raspisalo je natječaj za Operativni program kapitalnih ulaganja radi zadržavanja i povećavanja broja zaposlenih, vrijedan 90 milijuna kuna, čiji je ciljeve danas predstavio ministar Ivan Vrdoljak.

Radi se o jednoj od ključnih mjera za provedbu Industrijske strategije u 2015. godine, a trebala bi pridonijeti rastu investicija te zadržavanju i povećavanju broja zaposlenih. Maksimalni iznos potpore koju poduzetnik može dobiti za svoj projekt je 2 milijuna kuna.

„Glavni cilj operativnih programa koje raspisujemo svake godine jest rast investicija, proizvodnje i izvoza te zadržavanje i povećanje broja zaposlenih. Konačni cilj realizacije Industrijske strategije je 80 tisuća novootvorenih radnih mjesta u industriji do 2020. godine te dodatna snaga u izvozu i rastu industrije“, rekao je ministar Vrdoljak.

Namjena potpora je ulaganje u materijalnu imovinu, odnosno kupovina strojeva i opreme koji će doprinijeti tehnološkoj obnovi, modernizaciji i proširenju proizvodnog asortimana. Troškovi nematerijalne imovine prihvatljivi su isključivo do granice od 25 % ukupnih prihvatljivih troškova ulaganja i to ako su nastali kao direktno povezani troškovi ulaganja u materijalnu imovinu.

Veliki poduzetnici mogu ostvariti potpore u visini od 25 %, dok mali i srednji poduzetnici 35 % ukupnih prihvatljivih troškova ulaganja.

Ministar Vrdoljak najavio je i raspisivanje natječaja iz europskih strukturnih fondova prije ljeta ove godine, po kojem će biti dostupno 334 milijuna eura, a koji su namijenjeni poslovnom sektoru za aktivnosti, istraživanja i razvoj u industriji, priopćeno je iz ministarstva. (zg-m)