Za pitku vodu na ulazu u Dotrščinu

Za pitku vodu na ulazu u Dotrščinu

Građanska platforma 1POSTOZAGRAD, usmjerena na poboljšanja javnih dobara, sredinom veljače je ponovila inicijativu za obnovu punkta pitke vode kod ulaza u Spomen-park Dotrščina i postavljanje klupa na šetnici uz potok.

Ponovljena inicijativa je upućena Gradskim četvrtima Maksimir i Podsljeme, te Mjesnim odborima Dotrščina i Markuševec, na čijim se granicama ulaz u Spomen-park Dotrščina nalazi.

Iz 1POSTOZAGRAD navode kako su se s prijedlozima za postavljanjem pumpe za pitku vodu u više navrata obraćali Mjesnim odborima i drugim tijelima, posljednji puta u kolovozu prošle godine, ali bez pomaka i bez ikakve povratne informacije od tijela kojima su se obraćali.

Osim spomeničke važnosti Dotrščine, najvećeg zagrebačkog masovnog stratišta iz Drugog svjetskog rata na kojem je ustaški režim likvidirao oko 7000 građanki i građana Zagreba, Dotrščina je i rekreacijsko odredište značajnog broja građana. Na ulazu u Spomen-park iz Štefanovečke ceste nekoć je postojala pumpa za vodu, takozvani Željezni Francek, tako da djelomične instalacije postoje i tehnički preduvjeti su olakšani.

Platforma predlaže da novi Francek bude postavljen što bliže ulazu, po mogućnosti kod obnovljene informativne ploče Spomen-parka Dotrščina, no o točnoj lokaciji bi odluku trebao donijeti Zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode.

“Javna česma u najvećem gradskom parku važna je i u uvjetima sve izraženije klimatske krize i činjenice da će svako iduće ljeto biti sve vrućije. Punkt za besplatnu pitku vodu utoliko je važan iz javnozdravstvenih razloga, a predstavlja i civilizacijski standard. Javne pumpe dio su i zagrebačke urbane tradicije. Najveći gradski park neizostavno treba takav komunalni sadržaj”, navode iz platforme 1POSTOZAGRAD.

Spomen-park Dotrščina trenutno je jedini veliki zagrebački park koji nema punkt s besplatnom pitkom vodom.

Dejan Glišić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni