Za ozbiljne “muljaže” s GUP-om izrečena tek simbolična kazna

Za ozbiljne “muljaže” s GUP-om izrečena tek simbolična kazna

»Radile su se sadržajne izmjene GUP-a, pogodujući tako određenim investitorima u najmanje 43 slučaja«, čime je počinjena materijalna šteta od najmanje 68,65 milijuna kuna, tvrde u Pravu na grad i Zelenoj akciji

Aktivisti iz kampanje Pravo na grad iz udruge Zelena akcije ustvrdili su kako je »za nevjerojatne malverzacije s prostornim planovima koje su počinili u to vrijeme Bandićevi najbliži suradnici«, Županijski sud u Zagrebu u petak, 22. veljače »izrekao simbolične kazne«.

»Epilog je to trakavice koja traje preko 10 godina i u kojoj je teško povjerovati da zagrebački gradonačelnik nije znao za teška kršenja zakona i ogromna pogodovanja pojedinim investitorima. Zelena akcija i Pravo na grad zgroženi su ovakvom sudskom praksom koja šalje poruku kako za pogodovanja i malverzacije u prostornom planiranju počinitelji neće biti ozbiljno kažnjeni«, stoji u priopćenju spomenutih organizacija.

Podsjeća se kako su još 2010. pojedini mediji izvještavali da je, nakon što je afera otkrivena, tada već bivša tajnica Gradske skupštine, koja je u petak proglašena krivom »odgovornost prebacila na gradonačelnika Milana Bandića te im rekla da je ispravke potpisivala zbog investitora«.

Radi se o slučaju u kojem je USKOK bio optužio tada visokopozicionirane Bandićeve suradnike da su u periodu od 2007. do 2009. pod krinkom tehničkih ispravaka, tj. manjih stilskih poboljšanja teksta nakon usvajanja u Gradskoj skupštini, a prije objave u Službenom glasniku, radile sadržajne izmjene GUP-a, pogodujući tako određenim investitorima u najmanje 43 slučaja, čime je počinjena materijalna šteta od najmanje 68,65 milijuna kuna. Prema optužnici, to su radili nakon što je to od njih zatražila neutvrđena osoba.

Pojednostavljeno, optuženi su da su, nakon što bi Gradska skupština usvojila određene prostorno-planske dokumente, pod krinkom ispravaka pravopisnih i sličnih grešaka u tekstu, zapravo radili ozbiljne sadržajne izmjene poput značajnog povećanja katnosti i količine izgradnje i prenamjene zemljišta. Tako promijenjene Odluke su zatim objavljivali kao službene dokumente, a to sve su radili jer je od njih to zatražio netko koga očito slušaju, tj. netko tko ima moć nad pročelnicima gradskih ureda i zavoda. U Pravu na grad i Zelenoj akciji smatraju da za nikoga od osuđenih više nema mjesta u Gradskoj upravi te da onima koji su još eventualno zaposleni moraju biti otkazani ugovori o radu.

»Skandalozno je da je sada, nakon višegodišnjeg postupka, USKOK umanjio štetu za čak 99,5 %, odnosno s 68,65 milijuna kuna na samo 340 tisuća kuna čime je omogućio je optuženi, iako proglašeni krivima, budu osuđeni na simbolične uvjetne kazne«, navodi se u priopćenju.

»Bandićevu upravu od početka prate ozbiljne afere vezane uz prenamjene zemljišta, pogodovanja sumnjivim investitorima i općenito urušavanje sustava prostornog planiranja, a ovakve presude i USKOK-ovi postupci koji idu na ruku optuženima samo pobuđuju sumnju u neovisnost pravosuđa. Pozivamo USKOK da konačno istraži ulogu gradonačelnika Bandića u malverzacijama zemljištem i prostornim planovima«, apeliraju iz Prava na grad i Zelene akcije. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni