Za jeftinije parkiranje, protiv većeg broja taksija

Za jeftinije parkiranje, protiv većeg broja taksija

Sukladno prijedlogu nove cijene parkiranja iznosile bi 8 umjesto 10 kuna po satu u I. zoni, 4 umjesto  5 kuna u II. zoni, a u IV. zoni bi iznosila 5 kuna za cijeli dan. Cijena u III. zoni ostaje nepromijenjena – 2 kune za sat parkiranja

Ferdelji o popustu na komunalni doprinos za nelegalizirane objekte: Ovakav prijedlog nije pravedan prema građanima koji su sve radili po zakonu, a nisu dobili popust, dok se nagrađuju oni koji su postupali protivno zakonu

Jeftinije cijene parkiranja u Zagrebu u ponedjeljak je na prvoj sjednici jednoglasno podržao Odbor za komunalno gospodarstvo Gradske skupštine na čelu s Vladimirom Ferdeljijem. Odbor će proslijediti Skupštini na izglasavanje Prijedlog pravilnika o parkirališnim zonama, uvjetima i cijenama parkiranja koji je predložio gradonačelnik Milan Bandić, a predviđa uvođenje IV. parkirališne zone u Novom Zagrebu (koja će biti označena narančastom bojom), kao i smanjenje cijene parkiranja na parkiralištima i u javnim garažama u odnosu na dosadašnje. Gotovo je sigurno da će Skupština usvojiti ovakav prijedlog.

Sukladno prijedlogu nove cijene parkiranja iznosile bi 8 umjesto 10 kuna po satu u I. zoni, 4 umjesto  5 kuna u II. zoni, a u IV. zoni bi iznosila 5 kuna za cijeli dan. Cijena u III. zoni ostaje nepromijenjena – 2 kune za sat parkiranja.

Smanjuju se i cijene tjednih, mjesečnih i godišnjih parkirališnih karata, pojeftinjuje i cijena parkiranja u garažama. Podsjetimo, u javnim garažama u vlasništvu Grada Zagreba (Martićeva, Petrinjska, Langov trg, Svetice, Kvaternikov trg, Rebro i Tuškanac) sat parkiranja radnim danom i subotom  je koštao 7 kuna. Nakon usvajanja prijedloga u navedenim garažama sat parkiranja bio bi kunu jeftiniji, dok bi cijena parkiranja u garaži Tuškanac iznosila 4kn /sat parkiranja.

Predsjedavajući Ferdelji pozdravio je prijedlog rekavši kako je svaki korak koji ide u korist građana dobrodošao.

S jednin suzdržanim glasom, Odbor je izglasao i izmjene i dopune Odluke o komunalnom doprinosu, temeljem koje će hrvatski branitelji moći ostvariti popust na komunalne doprinose za objekte za koje su podnijeli zahtjev za legalizacijom, zaključno s 30. lipnja. Prema riječima zamjenika pročelnika Gradskog ureda zaa prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Božidara Merlina, do sada je urudžbirano 84.000 zahtjeva za legalizacijom objekata i poštom ih još pristiže. Za nezakonito izgrađenu stambenu zgradu ili stan u višestambenoj zgradi umanjit će se utvrđeni iznos komunalnog doprinosa za 300 m3 kod ozakonjenja stana u višestambenoj zgradi, odnosno za 600 m3 kod ozakonjenja zgrade.

Vladimir Ferdelji ocijenio je kako ovakav prijedlog nije pravedan prema građanima koji su sve radili po zakonu, a nisu dobili popust, dok se nagrađuju oni koji su postupali protivno zakonu. „Izbori su pokazali da je više ljudi za ovakav sustav pa ćemo ga i mi podržati“, rekao je.

Taksisti izazvali najviše rasprave

Najviše je rasprave izazvala u biti 2. po redu točka dnevnog reda – ona o Prijedlogu odluke o izmjenama Odluke o autotaksi prijevozu, koja predviđa povećanje broja taksi dozvola kako bi se i Zagrebu dosegnuo standard od 500 stanovnika na jedan taksi, umjesto prijašnjih 600.  Prijedlog nije prošao na Odboru (s dva glasa „za“, dva „protiv“ i jednim „suzdržanim“).  Usvojen je i zaključak da se napravi analiza kako će povećanje broja taksija utjecati na poslovanje sadašnjih taksista, kao i ekonomska analiza o tome koliko je vožnji dnevno potrebno da bi taksist mogao ostvariti barem minimalnu zaradu.

Božidar Merlin je u obrazloženju prijedloga naveo kako bi ona doprinijela novom zapošljavanju, dok su protivnici istaknuli da se njome preferiraju tvrtke i u nepovoljan položaj stavljaju obrtnici koji imaju puno više troškove poslovanja te oni ne mogu biti konkurentni kad je cijena usluge svedena na rub isplativosti.  Pomoćnik pročelnika za promet Mijo Bezer naveo je podatak da vozači Radio Taxi Zagreba imaju u prosijeku 2 do 4 vožnje dnevno, dok Cammeo ima puno bolji prosjek. Naveo je kako se taksi uslugom u Zagrebu koristi 9% stanovnika, dok je u Europi prosjek 12%, te je rekao kako je jačanje tržišne utakmice dalo dobre rezultate.

No Ferdelji je ukazao na slabu platežnu moć domaćeg stanovništva, kao i na činjenicu da je Cammeo koji se našao u predstečejnoj  nagodbi oprošteno 30 milijuna kuna poreznih obveznika, dok s druge strane obrtnici moraju garantirati svojom imovinom. „Je li to tržišna utakmica?“, upitao je.

Odbor je razmotrio Prijedlog zaključka o prihvaćanju Sporazuma o sufinanciranju izrade studijsko-projektne dokumentacije za prijavu projekta “Projekt Zagreb – razvoj sustava vodoopskrbe i odvodnje” za razdoblje od 2013. do 2015., vrijedan 5 milijuna kuna. Razmotrio je i usvojio i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju naknade za zbrinjavanje otpada i o određivanju granice područja za umanjenu vrijednost nekretnine, što ga je podnio gradonačelnik Grada Zagreba.

Inače, Odbor za financije Gradske skupštine također je usvojio izmijene i dopune Odluke o komunalnom doprinosu, a usvojio je većinom glasova Prijedlog zaključka o prihvaćanju inicijative za nabavu besplatnih školskih udžbenika za sve učenike osnovnih škola.

Boris Jagačić

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni