Za izvrsnost rada učitelji i nastavnici će biti nagrađeni s 10 tisuća kuna

Za izvrsnost rada učitelji i nastavnici će biti nagrađeni s 10 tisuća kuna

Pravilnikom će se osim dosadašnjih zvanja mentora i savjetnika uvesti i nova kategorija izvrsnog savjetnika koji će imati 30 posto veću plaću od običnog nastavnika

Ivana Vranješ

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja u srijedu je predstavljen Prijedlog pravilnika o napredovanju i nagrađivanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika, odgajatelja, stručnih učitelja i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima.

Pravilnik se po prvi puta mijenja nakon 23 godine te se njime želi istaknuti učitelje i nastavnike koji njeguju izvrsnost i inovativnost zbog čega se omogućava njihovo napredovanje i nagrađivanje. Naime, u sadašnjem pravilniku je samo riječ o napredovanju po radnom stažu, a o nagrađivanju najboljih učitelja i nastavnika se ne govori.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak je rekla kako je novi pravilnik donesen jer kriteriji sadašnjega više ne funkcioniraju i često su bili i prepreka unapređenju sustava. Novi pravilnik, ocijenila je, dat će poticaj da se radi bolje, da učitelji budu kreativni i da se na jedan sveobuhvatniji način procjenjuje njihov rad. Novim pravilnikom se omogućava da jednom godišnje 500 najboljih učitelja i nastavnika bude nagrađeno s 10 tisuća kuna, a osim godišnjih nagrada omogućava se i lakše napredovanje u zvanju i veća primanja.

Ministrica Divjak je podsjetila da je prije izrade pravilnika organizirane anketa putem koje su učitelji i nastavnici dostavili više od 1300 prijedloga, odgovora na pitanja što u postojećem pravilniku ne funkcionira, kao i koje bi kriterije trebalo uvesti i kako unaprijediti sustav napredovanja i nagrađivanja. Dodala je da su u novom pravilniku kriteriji koji obuhvaćaju mentorstvo nad učenicima i studentima, usavršavanja, izrada znanstvenih materijala i obrazovnih sadržaja, a veliki je naglasak stavljen na edukaciju – izradu edukativnih materijala za kolege nastavnike i učitelje te rad na projektima. Po prvi se put prepoznaje i mogućnost napredovanja ravnatelja.

“Velik iskorak”

Pravilnikom će se osim dosadašnjih zvanja mentora i savjetnika uvesti i nova kategorija izvrsnog savjetnika koji će imati 30 posto veću plaću od običnog nastavnika.

„Posebno bih istaknula transparentnost samog procesa: puno je veći naglasak na to da učitelja i ravnatelja vrednuju oni koji poznaju posao i koji su kolege u sustavu, a manje se stavlja naglasak da jedna osoba odlučuje o svemu . To je važno da bi proces bio transparentan“, istaknula ministrica Divjak.

Predsjednica Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja udruge ravnatelja srednjih škola Suzana Hitrec pozdravlja donošenje novog pravilnika kojeg ocjenjuje velikim iskorakom.

„Vjerujem i nadam se da će biti i dosta promjena tijekom, odnosno nakon savjetovanja, da će se moći uključiti svi i na osobnom primjeru vidjeti kako to funkcionira. Što se tiče ravnatelja, unapređenje rukovođenja treba više naglasiti kako bi u 66 potkategorija nekako značajnije ušli ravnatelji, jer sam sigurna da u pola ili trećini tih kategorija ravnatelj ne može skupiti bodove. Smatram da ovaj pravilnik ravnateljima kao i svim ostalima omogućava isticanje, da ravnatelji rade više i kvalitetnije jedan od drugoga. Svi imamo različita ravnateljska iskustva, a do sada nije bilo nikakvog priznanja , isključivo je bilo vrednovanje naših koeficijenata prema broju učenika što nema veze s kvalitetom rada, iako mnogi ravnatelji rade u različitim uvjetima, s različitim učenicima i kroz mnoge projekte potiču ne samo razvoj škole, nego i sustava“, rekla je za ZG-magazin Hitrec.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni