Za inženjere gradilišta i voditelje radova više nije obvezno članstvo u Komori

Za inženjere gradilišta i voditelje radova više nije obvezno članstvo u Komori

U Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja u srijedu su predstavljene mjere koje imaju za cilj uvesti red u sustav i rasteretiti gospodarstvo od parafiskalnih nameta.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar podsjetio je da je prije mjesec dana na snagu stupio Zakon o gradnji i Zakon o prostornom uređenju čime je stvoren jednostavniji, efikasniji i brži sustav izdavanja dozvola, a u korist građana i investitora.

Naglasio je da Ministarstvo nastavlja s reformskim procesima. „Nastavljamo s razvojem digitalnog sustava i dodatnim rasterećenjem od birokracije i novih nameta. Radi se o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju”, pojasnio je Štromar. Po zakonskom prijedlogu u Komori se ukida obvezno članstvo za inženjere gradilišta i voditelje radova, kao i novčani nameti proizašli iz tog članstva. Omogućuje se dobrovoljno članstvo i daljnje bavljenje poslom po istim strukovnim načelima.

Kako je rečeno, time se povećava konkurentnost u graditeljstvu i olakšava se obavljanje posla u struci, a to će omogućiti i bolju konkurentnost i uvjete za investicije.

„U Hrvatskoj imamo 300 reguliranih zanimanja, a EU prosjek je 200. Vlada je u travnju 2018. donijela Plan reformi. Postavljena su tri cilja, jačanje konkurentnosti i gospodarstva, povezivanje obrazovanja s tržištem rada te održivost javnih financija. U sklopu provedbi reformi nastavit će se s daljnjim administrativnim rasterećenjem gospodarstva kao i liberalizacijom tržišta usluga, čiji je srednjoročni cilj povećanje produktivnosti gospodarstva za okvirno 5 posto, dodatno s barem 100 mjera za deregulaciju 24 profesije do kraja godine“, najavio je Štromar.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni