Za godinu dana digitalni radijski signal trebao bi biti dostupan u cijeloj RH

Za godinu dana digitalni radijski signal trebao bi biti dostupan u cijeloj RH

Kritičari uvođenja DAB+ signala smatraju kako je to skupo i nepotrebno

Na objektu Odašiljaca i veza – Sljeme u ponedjeljak je s emitiranjem počela testna faza emitiranja digitalnog radija u Republici Hrvatskoj. Događaju je prisustvovao je ministar prometa, infrastruktura i veza, Oleg Butković, ali i predstavnici Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti, Dražen Lučić i Mario Weber te Agencije za elektronicke medije, Robert Tomljenović i Davor Marić.

Ministar Oleg Butković je, nakon što je stisnuo prekidac kojim je službeno pokrenuo emitiranje digitalnog radija izjavio: »Osjećam zadovoljstvo što imam tu čast da je u ovom trenutku više od dva milijuna slušatelja u Republici Hrvatskoj bude omogućen prijam novog radijskog signala i to bez smetnji, s više programa i sadržaja. Time se Hrvatska pridružila europskim i svjetskim gigantima u tehnologiji gdje joj je nesumnjivo i mjesto«.

Mate Botica, član direktor Odašiljača i veza kazao je kako pokretanje digitalnog radija »ne znači i gašenje dosadašnje FM tehnologije, nego veću mogućnost odabira za slušatelje«. Nadodao je da će se Odašiljači i veze u ovoj testnoj fazi emitiranja digitalnog radija u trajanju od godine dana truditi da nakon testnog perioda krene i emitiranje području čitave Hrvatske.

Podsjećamo kako je upravo ZG-magazin o ovoj temi već ranije pisao te su su sugovornici na ovu temu upozoravala kako je riječ »o vrlo skupoj igrački«. Osim toga, Božidar Vacek iz tvrtke Radio d.o.o. (danas pokojni op. a.) je tada istaknuo kako digitalni sustav donosi neke pogodnosti, ali ne za ljudsko uho koje je takvo kakvo je i koje je izvedeno u analognom sustavu.

»Vjerujem da se neće žuriti u konačnu realizaciju jer DAB+ je veoma skup, a ne nosi nekakvu značajnu revoluciju«, kazao je. Uz to, napomenuo je, Hrvatska ima izvrsnu pokrivenost postojećim FM signalom.

Njegovu tezu potvrdila je i profesorica sa Fakulteta političkih znanosti i nositeljica katedre Radijsko novinarstvo, Marina Mučalo. Ona smatra kako i sve druge europske države itekako važu i promišljaju odluku o prelasku na digitalni radio. Zaključila je kako su i neke europske zemlje odgodile početak emitiranja programa u digitalnoj formi. (M. K.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni