Za funkcioniranje hitne pomoći 4 milijuna kuna

Za funkcioniranje hitne pomoći 4 milijuna kuna

S obzirom da zahtjevi Zagrebačke županije prema Ministarstvu zrdavlja o financiranju dodatnih timova hitne pomoći nisu uvaženi, Zagrebačka županija će i u ovoj godini sufinancirati rad hitne medicine

Kako bi se osigurala ujednačena dostupnost hitne medicinske pomoći svim stanovnicima, Zagrebačka županija izdvojit će 4 milijuna kuna vlastitih sredstava za sufinanciranje rada hitne medicine.

Naime, Zagrebačkoj županiji, temeljem Mreže hitne medicinske pomoći koju je donijelo Ministarstvo zdravlja, dodijeljeno je svega 30 T1 timova hitne medicine te 2 dva dežurstva sa po dva tima, čime je, tvrde u Županiji, nemoguće osigurati ujednačenu dostupnost i kvalitetu ove zdravstvene djelatnosti za sve stanovnike. S obzirom da zahtjevi Zagrebačke županije prema resornom Ministarstvu o financiranju dodatnih timova nisu uvaženi, Zagrebačka županija će i u ovoj godini sufinancirati rad hitne medicine.

Zavod za Javno zdravstvo Zagrebačke županije provodit će u 2014. godini nekoliko preventivnih programa za što će Zagrebačka županija osigurati 425.000 kuna. Za preventivni program unapređenja mentalnog zdravlja, prevenciju pušenja, prevenciju i smanjene prekomjerne težine, prevenciju šećerne bolesti, izvanbolničko liječenje ovisnosti, prevenciju raka dojke, prevenciju karcinoma prostate izdvojit će se po 50.000 kuna za svaki program, dok će se za program prevencije spolno prenosivih bolesti u osnovnim školama osigurati 75.000 kuna.

Ujedno, Zavod za Javno zdravstvo Zagrebačke županije nastavlja s provođenjem Programa javno zdravstvenih mjera zaštite zdravlja od štetnih čimbenika kojim će se ispitivati zdravstvena kvaliteta hrane i predmeta opće uporabe u objektima kao što su primjerice škole, vrtići i slastičarnice. Za tu svrhu Zagrebačka županija osigurala je 70.000 kuna.

Rehabilitacija za branitelje

Za uništavanje ambrozije te edukaciju građana o njenom štetnom djelovanju, Zagrebačka županija odobrit će Gradskom društvu Crvenog križa Ivanić-Grad 20.000 kuna, Gradskom društvu Crvenog križa Sv. Ivan Zelina 10.000 kuna, Zavodu za Javno zdravstvo Zagrebačke županije 10.000 kuna te Zavičajnom ekološkom društvu Zaprešić 10.000 kuna.

Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Naftalan odobrena su dodatna sredstva u iznosu od 74.000 kuna za liječenje medicinskom rehabilitacijom još 19 hrvatskih branitelja s područja Zagrebačke županije. Sredstva su već prethodno odobrena za 26 branitelja, tako će za ovu namjenu Županija u 2014. godini izdvojiti ukupno 174.000 kuna.

Obrtnička komora Zagreb petu godinu za redom provodi projekte s ciljem popularizacije deficitarnih obrtničkih, strukovnih zanimanja među učenicima osnovnih škola, kao i informiranje učenika završnih razreda obrtničkih/strukovnih škola s područja Zagrebačke županije o mogućnostima daljnjeg obrazovanja. Za tu namjenu Županija će izdvojiti 60.000 kuna. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni