Za dobivanje paketa iz socijalnog dućana potrebno se javiti u Crveni križ ili Caritas

Za dobivanje paketa iz socijalnog dućana potrebno se javiti u Crveni križ ili Caritas

Dućan nije poput ostalih trgovina u koje možete ući i odabrati potrebne proizvode jer bi u tom slučaju nastao kaos, kažu nam u Crvenom križu 

Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek nedavno je otvorila socijalni dućan u Sigetu za dodjeljivanje osnovnih životnih namirnica osobama slabijeg imovinskog statusa.

Htjeli smo provjeriti što se sve u njemu nalazi, ima li zainteresiranih te tko sve dolazi, no iznenadili smo se kada su nas dočekala zaključana vrata. Nismo bili jedini kojima nije bilo jasno što se događa jer su pojedini građani također htjeli posjetiti dućan.

Za objašnjenje smo se obratili Crvenom križu Grada Zagreba. Naime, socijalni dućan nije poput ostalih komercijalnih trgovina u koje slobodno možete ući i odabrati potrebne proizvode.

„Dućan funkcionira tako da se korisnici pozivaju u točno određeno vrijeme kada će im biti dodijeljeni paketi. S radom počinjemo od sljedećeg tjedna, a bit ćemo otvoreni utorkom i srijedom od 14 do 16 sati. Postoji mišljenje u javnosti da smo mi poput ostalih prodajnih mjesta, no u tom bi slučaju nastao kaos. Koristimo računalnu bazu kako ne bi došlo do iskorištavanja i prijevara, a izaći ćemo ususret svima kojima to bude potrebno“, otkrila nam je Andrea Šimunović iz Crvenog križa.

Paket s namirnicama i potrepštinama pojedincima će biti uručen ako zadovoljavaju određene kriterije, a jedan od njih je da im primanja ne prelaze 1700 kuna po članu kućanstva ili 2000 kuna ako se radi o samcima. Uvjet je da građani nisu uključeni u nijedan način pomoći Grada što podrazumijeva dobivanje drugih paketa ili korištenje pučke kuhinje.

Mogu se prijaviti umirovljenici, samci, obitelji i ostali koji su suočeni s velikim kreditima i ovrhama, a i oni koji mjesecima ne primaju plaću. Svatko će dobiti isti paket namirnica, samo će količina ovisiti o broju članova u obitelji.

Da bi građani ostvarili pravo na proizvode iz dućana potrebno se javiti u Crveni križ u Ilici 223 utorkom, srijedom ili četvrtkom od 9 do 12 sati, ili u Caritas u Selskoj 165, ponedjeljkom, srijedom i četvrtkom, također od 9 do 12 sati.

Projekt je nastao suradnjom Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i Crvenog križa Zagreb, uz podršku Caritasa Župe sv. Antuna Padovanskog i donacija tvrtki Lidl, Billa, Dinova-Diona, Dukat, Jamnica, Konzum i Prehrana trgovina.
I.Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni