Za čišćenje snijega angažirat će se 1000 studenata

Bandić predložio da se preko Studentskog centra angažira tisuću studenata koji će čistiti snijeg na nogostupima i parkirališnim mjestima te pred bolnicama i drugim ustanovama gdje snijeg još nije očišćen. “Studente treba angažirati. Dati im lopate. Po satnici, pa nek zaradi sirotinja koju kunu”, poručio je

Nakon što je preuzeo vođenje Zimske službe, a ususret najavi novih padalina, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sazvao je dvije sjednice proširenog Operativnog stožera Zimske službe, u sesvetskom naselju Glavničica, a potom na drugom kraju grada, u  vatrogasnom domu u mjesnom odboru Lipnica u Brezovici. Lokacije su odabrane s ciljem da se pokaže da su svi dijelovi grada jednako važni. Istoga dana, u prostorima Gradske uprave uspostavljena je i besplatna telefonska linija za građane – 0800 2554 – koja je  danonoćno otvorena i na kojoj se zaprimaju dojave o problemima u vezi sa snijegom.  Na besplatni telefon na koji građani dojavljuju probleme  u samo dva sata nakon njezina otvaranja pristiglo je 197 poziva, a posebno su se odnosili na čišćenje snijega oko bolnica, škola te s pločnika. Bandić je apelirao na starije sugrađane da ne izlaze van jer je, kako je rekao, Traumatološka poliklinika puna. Pozvao je na solidarnost građane da pomognu starijima da im odnesu ručak u kuću, jer je istaknuo je, ovo vrijeme kad trebamo priskočiti jedni drugima u pomoć.

U Brezovici, gradonačelnik je poručio da „ide spavati mirnim snom“ jer javni prijevoz i sve ostale vitalne funkcije grada funkcioniraju, može svugdje doći, dostupne su škole, vrtići, bolnice, domovi zdravlja, Hitna pomoć, sve institucije. Istaknuo je da danas moraju odraditi prioritete, angažirati 1000 studenata koji će čistiti snijeg na nogostupima i parkirališnim mjestima te pred bolnicama i drugim ustanovama gdje snijeg još nije očišćen. “Nemojmo čekati novi snijeg, da ne očistimo ovo što trebamo očistiti”, poručio je gradonačelnik Milan Bandić s opaskom suradnicima da ujutro u Studentskom centru objave oglas za posao. “Studente treba angažirati. Dati im lopate. Po satnici, pa nek zaradi sirotinja koju kunu”, poručio je. Dodao je da se to u danas mora očistiti jer se više ne može dogoditi da stariji ljudi ne mogu doći do šest ili sedam domova zdravlja.

Za danas je najavio i sastanak s direktorima 10 do 15 najvećih velikih građevinskih tvrtki kako bi do četvrtka navečer na raspolaganju bilo 200 kamiona i 50 utovarivača za novi snijeg koji se očekuje.  Gradonačelnik je istaknuo kako u Stožeru Zimske službe nitko nije smijenjen i nitko nije razriješen, nego su kooptirali ljude, ojačali Stožer s obzirom na situaciju u kojoj jesmo. Zahvalio je svima koji su čistili snijeg.

Na upit novinara koliko je novca osigurano za Zimsku službu, voditelj Zagrebačkih cesta-podružnice Zagrebačkog holdinga Alen Gospočić odgovorio je da je za sezonu 2012./2013. za Zagrebačke ceste osigurano 45 milijuna kuna, a da je u prošloj sezoni bilo osigurano 28 milijuna kuna. Koordinator Odjela za branitelje u Gradskoj upravi, Miodrag Demo, izvijestio je da je snijeg u utorak čistilo oko 1.800 branitelja. Voditelj Zagrebačkih cesta Podružnice Zagrebačkog Holdinga Alen Gospočić rekao je da je svih 210 ekipa spremno te da je trenutno na zalihi 6000 tona soli, a u četvrtak dolazi još 6000 tona. “Nema tog snijega u Zagrebu koji mi ne možemo počistiti”, poručio je Gospočić te dodao kako je problem kada temperatura padne ispod minus 7 stupnjeva Celzija, jer tada sol ne djeluje. (zgm)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni