“Za Božić se najviše veselim mlincima”

“Za Božić se najviše veselim mlincima”

»Hrvati su jako pristojni i dragi ljudi, a puno su srdačniji i topliji od Austrijanaca«, kaže Said Deilami

Na zagrebačkom Zrinjevcu u utorak je održana konferencija za novinare na temu drugog Božićnog ručka s izbjeglicama. Ovu akciju je pokrenula Isusovačka služba za izbjeglice. Među govornicima sudjelovali su otac Said Deilami i njegov osmogodišnji sin Mehdi iz Irana. Mehdi je veseo dječak koji je jedva dočekao da podijeli svoje dojmove sa novinarima o Hrvatskoj. Na tečnom hrvatskom jeziku je odgovarao na pitanja novinara. Kaže kako mu se jako sviđa biti u Zagrebu, a da mu se najviše svidjela škola i prijatelji. Trenutno je učenik jedne zagrebačke škole u kojoj ima sve petice. Iako mu je matematika trenutno najdraži predmet, nadodao je da mu je ona bila ujedno i najteži predmet.

Novinare je zanimalo čemu se posebno veseli povodom božićnog ručka kod nekoga. Mehdi je kroz dječji osmijeh je prozborio da se najviše veseli mlincima, budući da njih najviše voli, ali da nema posebnih želja za Božić.

Njegov otac Said kaže da za njega i njegovog sina Božićni ručak predstavlja sretnu priliku za njih i da zajedno upoznaju nove ljude. Do sada nije bio u prilici nazočiti takvom čemu, a njih su dvojica u Hrvatskoj trenutno jedanaest mjeseci. Sam Said volontira u Crvenom križu. Novinare je zanimalo, kako se slaže sa svojim kolegama.

»Hrvati su jako pristojni i dragi ljudi, a puno su srdačniji i topliji od Austrijanaca«, odgovorio je.

Iračanka koja već drugu godinu živi u Zagrebu kaže kako ovaj Božični ručak za nju predstavlja nešto veliko – veliki iskorak, no i izazov jer se na licu mjesta može osjetiti miješanje različitih kultura. Napomenula je kako do tada nije znala što je Božić, a što Uskrs. Nadodala je da se, kada je prošle godine bila na jednom takvom ručku, osjećala kao članica obitelji. Izrazila je želju da se ovo ponovi ne samo na Božić, već nekoliko puta tijekom godine. Iako je učiteljica po struci, Shahla kaže kako trenutno radi kao pomoćna kuharica, no da joj to ne predstavlja problem zbog čega joj se jako brzo dopala i hrvatska kuhinja te su joj omiljene palačinke.

Tvrtko Braun, isusovac od kojeg je prošle godine krenula sama ideja kaže kako je namjera bila spojiti dva svijeta – tražitelja azila i lokalnu zajednicu jer, kako kaže , »očito je da su izbjeglice izolirane i marginalizirane«.

»Prošle godine nam se odazvalo 19 obitelji i jedna katolička župa koji su na sam Božić ugostili 55 izbjeglica i tražiteljima azila«, rekao je Braun.

Istaknuo je kako se nada još većem uspjehu ove godine i samih izbjeglica, ne bi li se omogućio susret različitih kultura, ali i da se lokalna zajednica riješi strahova od izbjeglica, a da se izbjeglice upoznaju sa kulturom i običaja u kojoj će zasigurno doprinijeti ovom društvu. Barun je pojasnio kako se svi mogu javiti putem Facebook stranice ili putem e-pošte te da će oni posredovati između izbjeglica i tih ljudi, s obzirom na mogućnost koliko ljudi mogu primiti, ali i na jezične barijere.

Njegova osobna želja je da pomaže izbjeglicama u svijetu i upozna sve segmente njihova života, kako bi se moglo služiti njihovim potrebama, ali i pravima. Zaključuje kako se on osobno ondje pronašao, ali i kao svećenik u smislu »svjedočenja vjere, koja zahtjeva pravdu«.

Matej Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni