Za “basnoslovno skupi” najam centar Goljak bi mogao imati vlastiti prostor

Za “basnoslovno skupi” najam centar Goljak bi mogao imati vlastiti prostor

Petek tvrdi da će najam spomenutih prostora za deset godina koštati više od 20 milijuna kuna. Nakon toga centar Goljak će iseliti iz tih prostora i neće imati vlastitu imovinu za daljnji rad

Na aktualnom satu današnje Gradske skupštine SDP-ov gradski zastupnik Matej Mišić ponovio je sumnje glede izvodivosti žičare Sljeme. Ukazao je da u gradskom proračunu za realizaciju žičare nedostaje čak 270 milijuna kuna. Referirao se na izvještaj pročelnice Gradskog ureda za financije Danijele Juroš Pečnik prema kojem u proračunu nedostaje 1,4 milijarde kuna, a već u samom startu postoji manjak od 600 milijuna u odnosnu na predviđene investicije.

Mišića zanimalo je kako će Grad funkcionirati ako prihodi nisu dostatni za prispjele obveze. »Kod koga ćete se zadužiti, kome ćete rebalansom proračuna oduzeti?«, upitao je Mišić.

Gradonačelnik Milan Bandić je konstatirao da Mišić govori kao »doktor ekonomije, kao netko tko predaje na Harvardu«.

Komentirajući državne namete rekao je: »Gradu ne nedostaje 1,4, nego 4,5 milijarde kuna. Zašto ste prešutjeli da je SDP-ova Vlada Zagrebu oduzela 800 milijuna kuna, a sve Vlade zajedno više od 4,5 milijardi kuna?«

»Rotor ide dalje, žičara ide dalje jer sam ja Bandić, a ne Mišić. Proračun je okvir, a rebalansi su podešavanje, usklađenje«, rekao je Bandić i dodao da je u dogovoru i partnerstvu s Vladom realizirano već više velikih projekata. »Ako treba, rebalans ćemo donositi svaki mjesec«, dodao je.

Renata Peteka (Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez) zanimalo je zašto su svi prostori za potrebe centra Goljak (Specijalna bolnica za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama) iznajmljeni od različitih tvrtki koje imaju istog vlasnika i to po »basnoslovnim cijenama«. Petek se upitao postoji li tu nešto više od puke brige za dobrobit djece te hoće li »Goljak« koji djeluje na više lokacija u Zagrebu napokon dobiti objekt u kojem bi se objedinile sve njegove aktivnosti.

Bandić mu je na to kazao da o svom upravljanju Gradom ne polaže račune njemu (Peteku op. a.), već građanima koji su ga izabrali te mu obećao pismeni odgovor.

Petek tvrdi da će najam spomenutih prostora za deset godina koštati više od 20 milijuna kuna. Upozorio je kako će po isteku najma centar Goljak morati iseliti, a neće imati vlastiti objekt za daljnji rad.

Bandić je uzvratio da su tu poštovane sve procedure te uzvratio protupitanjem zbog čega Petek ne prijavi nadležnim institucijama ako sumnja na neke nezakonitosti, umjesto da iznosi subjektivne stavove.

Na to se javio Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) koji upitao je gradonačelnika osjeća li političku odgovornost s obzirom da je šestero njegovih bliskih suradnika optuženih u tzv. aferi GUP, nepravomoćno osuđeno na uvjetne kazne zbog malverzacija sa zagrebačkim urbanističkim planovima iz 2007. godine.

»Trećina vaše gradske vlade osuđena je zbog ilegalnih ispravaka GUP-a kojima je omogućena korist privatnim investitorima. To je kao da pola Plenkovićeve ili Milanovićeve vlade bude osuđeno zbog ilegalnih zakona ili planova koji su nekome omogućile korist«, istaknuo je Tomašević.

Bandić mu je odgovorio kako ne može komentirati nepravomoćne presude. »Ali vi ste toliko pametni da kod vas može sve«, dodao je je Bandić koji je Tomaševiću poručio da je trebao živjeti u vrijeme bivše države, kad je na snazi bio tadašnji Kazneni zakon s »famoznim člankom 133« koji je »u ime naroda« propisivao da svi koji zlonamjerno i neistinito prikazuju društveno-političke prilike u zemlji mogu biti osuđeni zatvorom od jedne do deset godina.

»Bilo bi puno osuđenih da ste vi živjeli prije 50 godina…«, zaključio je Bandić.

B. Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni