Yahoo priznao provalu u više od 500 milijuna korisničkih računa

Yahoo priznao provalu u više od 500 milijuna korisničkih računa

Yahoo je u četvrtak izvijestio o dosad najvećem sigurnosnom proboju koji je doveo do povrede tajnosti podataka na najmanje 500 milijuna korisničkih računa elektroničke pošte i to tek više mjeseci nakon što su prepoznati znakovi hakerskih napada, prenosi Washington Post u četvrtak. Yahoo napade pripisuje “državno sponzoriranim” hakerima.

Internetski div pozvao je korisnike da promijene lozinke korisničkih računa i pokrenu druge zaštitne mjere, a situacija bi tvrtki mogla nanijeti priličnu štetu. Tvrtka koja je već duže vremena u problemima ljetos je prodala svoje osnovno poslovanje za 4,8 milijardi dolara telekomunikacijskom divu Verizonu u poslovnoj transakciji koju je sada zasjenio ovaj incident. Iz Verizona su pak poručili da su za incident saznali tek prije koji dan.

Vremensko razdoblje nakon kojeg su korisnici saznali o proboju u svoje račune ponovno je otvorilo važno sigurnosno pitanje jer se uspostavilo da tvrtke dugo vremena ne prijavljuju sumnje u povrede sigurnosti računa, ako ih uopće i prijave.

Nekim su korisnicima pored osobnih podataka i kontakata ukradene i financijske informacije kao što su brojevi kreditnih kartica i sl. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni