Yahoo je tajno pretraživao elektroničku poštu korisnika po nalogu NSA

Yahoo je tajno pretraživao elektroničku poštu korisnika po nalogu NSA

Zasad nije poznato za kojim su informacijama tragale tajne službe, ali se zna da su od Yahooa tražili da se poruke pretražuju prema određenom nizu slova

Američka tehnološka kompanija Yahoo u tajnosti je izradila program za pretraživanje elektronske pošte svojih korisnika prema uputama koje su joj dale američke tajne službe, prenosi agencija Reuters u četvrtak pozivajući se na dobro obaviještene izvore.

Nakon što je pristala raditi po naputcima Vlade Sjedinjenih Država kompanija je počela s pretraživanjem stotina milijunaračuna elektroničke pošte za potrebe Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) i Saveznog istražnog ureda (FBI), potvrdila su dva bivša zaposlenika kompanije i treća upućena osoba.

Zasad nije poznato za kojim su informacijama tragale tajne službe, ali se zna da su od Yahooa tražili da se poruke pretražuju prema određenom nizu slova. »To može biti neka fraza ili privitak u elektronskoj pošti«, rekli su izvori koji nisu željeli otkrivati identitet.

Reuters nije uspio mogao saznati je li i koje je podatke Yahoo predao vlastima te je li isti zahtjev upućen ostalim pružateljima usluge elektronske pošte.

»Yahoo radi po zakonima SAD-a«, odgovorili su Reutersu iz Yahooa, ne želeći davati nikakve dodatne izjave.

I iz Facebooka su odbili Reutersov zahtjev za intervju, a na zahtjev za komentar nisu odgovorili ni Google ni Microsoft, dva najveća pružetelja usluge elektroničke pošte u SAD-u, a i šire.

Agencija za nacionalnu sigurnost je Reutersovo pitanje proslijedila Uredu direktora Nacionalne obavještajne službe, koji je odbio komentirati slučaj.

Američki teleoperateri i internetske kompanije već su davali obavještajnim agencijama niz podataka o svojim korisnicima. No neki bivši vladini dužnosnici i stručnjaci za sigurnost kažu da im dosad nije bila poznata toliko opsežna uredba o prikupljanju podataka na internetu u stvarnom vremenu ili ona koja bi zahtijevala izradu novog kompjuterskog programa.

Prema zakonu izmijenjenom 2008, američke tajne službe mogu od internetskih kompanija tražiti da im dostave podatke iz različitih razloga, poput sprečavanja terorističkih napada. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni