WRC Croatia Rally lani donio 105 milijuna eura hrvatskom turizmu

WRC Croatia Rally lani donio 105 milijuna eura hrvatskom turizmu

(Daniel Šaškin, predsjednik organizacijskog odbora WRC Croatia Rallyja i dr. sc. Oliver Kesar, profesor s katedre za turizam Ekonomskom fakulteta Sveučilišta u Zagrebu / Foto: Press materijal)

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu izradio je stručnu studiju koja potvrđuje veliki pozitivan utjecaj koji WRC Croatia Rally donosi hrvatskoj ekonomiji

WRC Croatia Rally prošle je godine hrvatskom turizmu donio preko 105 milijuna eura, uz više od 310 tisuća gledatelja koji su pratili brzinske ispite na hrvatskim cestama. Rezultati su to stručne studije “Socio-ekonomski utjecaji WRC Rally Croatia 2022 na prostor Središnje Hrvatske” koju je izradio Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu na kojem je danas i predstavljena.

Rezultati provedene studije otkrivaju da je utrke uživo pratilo 310.000 gledatelja, što se snažno odrazilo na povećani broj noćenja turista na području županija koje su ugostile brzinske ispite. WRC Croatia Rally time je potvrdio svoj status jedinstvene regionalne manifestacije s obzirom na to da je trećina posjetitelja stiglo iz zemalja srednje, zapadne i jugoistočne Europe. Ukupni ekonomski učinci za Republiku Hrvatsku procjenjuju se na preko 105 milijuna eura.

“Riječ je o jednom mega sportskom spektaklu čije učinke Hrvatska dosad nije imala ni na jednom sportskom, kulturnom ili bilo kojem drugom događanju. Rezultati studije iz 2022. godine pokazali su da je ovaj projekt i ekonomski i društveno održiv te da bi Hrvatska i nadalje trebala ostati domaćin WRC-a”, rekao je dr. sc. Oliver Kesar, profesor s katedre za turizam Ekonomskom fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Velik interes medija

Prošlogodišnji WRC Croatia Rally rezultirao je i velikim interesom medija. Čak 400 predstavnika medija stiglo je u Hrvatsku i izvještavalo o uzbudljivim brzincima i umijeću najboljih reli vozača današnjice. Zanimljivo je da je i prosječna potrošnja po gledatelju Croatia Rallyja veća od prosjeka i iznosi 263 eura, dok ukupni proračunski prihodi premašuju 12 milijuna eura.

Trećina posjetitelja WRC Croatia Rallyja stiglo je izvan Hrvatske, od čega najviše iz susjednih Slovenije i Mađarske, ali i drugih zemalja Europe poput Češke, Rumunjske, Finske, Norveške, Belgije i ostalih. Procjenjuje se kako je WRC Croatia Rally generirao do 170 tisuća noćenja, s pozitivnim učinkom na popunjenost smještajnih kapaciteta u Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj, Zagrebačkoj, Karlovačkoj i Primorsko-goranskoj županiji, kao i u Gradu Zagrebu.

“Vlada Republike Hrvatske je zaista prepoznala važnost ovakvih događaja za promociju Hrvatske kao poželjne destinacije sportskog turizma i s velikom radošću prihvatila partnerstvo u organizaciji WRC-a osiguravši ukupno 3 milijuna eura za 2022., 2023. i 2024. godinu. Imajući u vidu važnost promocije koju sport nudi isto tako će se iduće godine organizirati niz drugih sportskih manifestacija kojima će partner biti Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske”, istaknuo je Josip Pavić, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni